Spania a preluat preşedinţia UE. Intră România în Schengen?

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Spania a preluat la 1 iulie preşedinţia de şase luni a Consiliului Uniunii Europene, după ce mandatul Suediei s-a încheiat vineri, 30 iunie. Sunt dosare complicate pe masa spaniolilor, care urmează să treacă şi prin alegeri parlamentare interne pe 23 iulie. 

În timpul celor şase luni petrecute la preşedinţia UE, Suedia a abordat o serie de chestiuni-cheie, cum ar fi războiul din Ucraina şi aprobarea celui de-al zecea şi al unsprezecelea pachet de sancţiuni contra Rusiei, dar şi chestiuni legate de inteligenţa artificială sau de interzicerea motoarelor cu ardere internă, permisă după 2035 doar dacă sunt cu combustibili sintetici şi cu impact climatic zero. 

"Trebuie să ne concentrăm asupra schimbărilor considerate strict necesare, pentru ca Uniunea noastră să funcţioneze în mod eficient", se arată în comunicatul transmis statelor membre de către preşedinţia suedeză a Consiliului UE.

Ce priorităţi are preşedinţia spaniolă? România, şanse pentru intrarea în Schengen? 

Reindustrializarea, tranziţia ecologică, consolidarea justiţiei sociale şi unitatea UE sunt cele patru priorităţi ale preşedinţiei spaniole. "Vom promova reindustrializarea şi digitalizarea Europei. Vom face progrese decisive în tranziţia ecologică. Vom face economia mai prosperă, dar şi mai justă, şi vom consolida unitatea europeană cu noi instrumente şi noi acorduri", a declarat premierul Pedro Sánchez, prezentând programul preşedinţiei. Premierul spaniol a cerut, de asemenea, finalizarea noului pact UE privind migraţia şi azilul. Consiliul şi Parlamentul European vor trebui acum să ajungă la un acord, susţinut de Madrid, pentru a obţine relocarea migranţilor, scrie Rador.

"Un alt obiectiv important spre care ţinteşte Madrid este crearea unei taxe minime ale societăţilor în întreaga UE, pentru a pune capăt, o dată pentru totdeauna, evaziunii fiscale de către marii proprietari şi marile companii", a mai declarat Sanchez, conform sursei citate.

Potrivit premierului spaniol, evaziunea fiscală costă UE 1,5% din PIB anual, aceeaşi sumă, a spus el, care este investită în locuinţe sociale şi pentru mediul înconjurător. Alte subiecte-cheie pentru preşedinţia spaniolă a UE vor fi reforma pieţei energetice, revizuirea regulile fiscale din Pactul de stabilitate şi creştere şi sprijinul continuu pentru Ucraina. Nu trebuie subestimată consolidarea legăturilor cu America Latină, pentru care Spania ar putea propune o strategie comună, pentru a garanta securitatea economică şi leadership-ul global al UE până în 2030, cu o atenţie deosebită asupra acordurilor neîncheiate încă, precum cele cu Chile, Mexic şi MERCOSUR.

De asemenea, guvernul de la Madrid spune că "vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe. Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, conform Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel