Spania modifică legea comerțului cu amănuntul astfel încât, în situații excepționale, magazinele să poată controla numărul maxim de unități pe articol care pot fi achiziționate de fiecare cumpărător.
Guvernul spaniol va permite raționalizarea unor produse alimentare de către comercianți, ca parte a măsurilor extinse de amortizare a impactului economic pe care îl provoacă războiul din Ucraina la nivel mondial, potrivit Rainews.
Odată cu decretul publicat miercuri, de fapt, magazinele spaniole vor putea limita temporar ”numărul de bunuri care pot fi achiziționate de un client”.
Noul decret introduce posibilitatea ca, ”prin excepție, atunci când apar circumstanțe extraordinare sau cauze de forță majoră o justifică, să permită întreprinderilor comerciale să limiteze numărul de articole care pot fi achiziționate de fiecare cumpărător”.
În măsura publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 30 martie, nu sunt denumite produsele afectate de limitare. Prin urmare, va fi la latitudinea magazinelor individuale să aplice această prevedere, introdusă pentru a evita riscul de a rămâne fără provizii de alimente.
Ucraina este principalul furnizor al Spaniei de porumb și ulei de floarea soarelui, furnizând 30% și, respectiv, 60% din importuri. Madridul și-a relaxat până în prezent regulile privind importurile de cereale pentru a crește aprovizionarea din Brazilia și Argentina.
În orice caz, potrivit presei locale, guvernul intenționează să mobilizeze și 169 de milioane de ajutoare directe pentru agricultură, care a ajuns printre sectoarele cele mai afectate de creșterea costurilor la energie electrică, furaje și combustibil.
Această decizie a venit după mai bine de două săptămâni de proteste ale camionagiilor pentru creșterea prețurilor la combustibil - care a provocat penurie de alimente în supermarketurile țării din sudul Europei.
Citește și: Spania lovită de o inflație de 9,8%. Cea mai mare rată din ultimii 25 de ani
În 2021, România a fost cel mai important producător de porumb şi floarea soarelui din Uniunea Europeană.
La floarea soarelui producția a fost de 2,818 milioane tone, înaintea Franței, cu 2,003 milioane tone, iar la porumb de 14,445 milioane tone (Franța - 14 milioane tone)
Citește mai mult aici: România, principalul producător de porumb şi floarea soarelui din UE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News