Spania modifică legea menajerelor. Ce beneficii vor avea persoanele care lucrează în industrie

Fotografie de la cottonbro, Pexels
Fotografie de la cottonbro, Pexels

Guvernul spaniol a decis modificarea legii menajerelor. 

Spania a decis să schimbe aşa-numita Lege a menajerelor. După mai mulţi ani în care nu au avut aproape niciun drept, toţi cei care fac curat în casă, majoritatea femei, pot beneficia de şomaj, de protecţie împotriva concedierilor abuzive şi de vechime în muncă. În acest domeniu lucrează şi multe românce. 

Este o lege care "pune capăt unei nedreptăţi absolut inacceptabile", spune premierul Pedro Sánchez imediat după adoptarea ei. Modificarea principală este că angajatorul este obligat să plătească asigurări sociale. Pentru a descuraja munca la negru, care este caracteristică acestui sector, statul subvenţionează 80% din suma care trebuie plătită. De asemenea, contractul trebuie să fie făcut pe minim 60 de ore, adică sumele pentru asigurări trebuie să acopere cel puţin această perioadă, iar prin subvenţionarea contribuţiilor statul speră să scoată la suprafaţă sute de mii de locuri de muncă. Asta va avea un dublu câştig pentru angajate. În primul rând pentru că vor avea dreptul la şomaj. În al doilea rând pentru că vor acumula vechime în muncă. Statistică arată că sunt patru sute de mii de persoane care lucrează în domeniu, 99% sunt femei. Acestora li se adaugă cel puţin două sute de mii care lucrează fără forme legale. Peste jumătate sunt mujeres extranjeras, adică, femei imigrante. Româncele şi columbiencele sunt primele în top, scrie Rador. 

Europa în criză de ospătari: 900.000 de locuri de muncă vacante în restaurante și hoteluri

După pandemie, turismul european are de luptat cu o altă problemă și anume: deficitul de personal. 

Punând cap la cap datele organizațiilor de ospitalitate și catering din principalele țări UE, reiese că în prezent există peste 900.000 de locuri de muncă vacante, din care două treimi doar în Franța și Italia.

Companiile transalpine sunt cele care se plâng de cea mai mare „gaură” în termeni absoluți: 361.000 conform unui sondaj recent al agenției de ocupare a forței de muncă franceză.

Franța, Italia și Spania cele mai afectate de lipsa de personal

Guvernul francez încearcă în comun acord cu angajatorii, să rezolve această problemă, iar ca o primă măsură s-a decis o creștere a salariilor în sectorul turismului.

În Provence, un fond de 1 milion de euro a fost alocat pentru formarea personalului turistic.

În Italia, deficitul se ridică la 300 de mii de angajați, iar executivul, conform celor reieșite în aceste ore, evaluează un mecanism de conciliere a veniturilor cetățeniei cu munca sezonieră. 

Potrivit unui articol scris de Europa Today, pe a treia treaptă a podiumului din cauza lipsei de ospătari, bucătari și alt personal pentru sectorul turismului se află Spania, unde asociația comercială a întreprinderilor mici și mijlocii a estimat că 100.000 de locuri de muncă sunt încă goale, în ciuda sezonului turistic care a început deja.

Aici guvernul a lansat recent o reformă a muncii care, în intențiile Madridului, ar trebui să ofere mai multă siguranță și stabilitate lucrătorilor sezonieri și, prin urmare, să ajute la ocuparea posturilor vacante. În realitate, guvernul însuși se gândește să apeleze și la migranți, favorizând vizele de muncă pentru străini. 

Țările de Jos se confruntă și cu o lipsă istorică de personal: conform biroului național de statistică, în horeca sunt aproximativ 45.000 de posturi vacante.

Același lucru este valabil și pentru Austria, unde sectorul se plânge de imposibilitatea de a ocupa 35.000 de locuri de muncă. În Germania, ponderea este de 20.000.

Revenind în sudul Europei, găsim cazul Greciei, unde 50.000 de angajați lipsesc pentru cel mai important sector al economiei elene. Industria turismului din Grecia a propus guvernului să folosească refugiații ucraineni pentru a acoperi cel puțin parțial deficiențele, dar profesii precum bucătarul nu sunt cu siguranță ușor de înlocuit.

În Croația, numărul locurilor vacante este în jur de 10.000, mai mult sau mai puțin aceeași cifră raportată de restauratorii și hotelierii din Portugalia.

Nici în România situația nu este roz. În Sovata, unul dintre polurile turistice autohtone, criza de bucătari, ospătari şi menajere determină hotelierii din stațiunea Sovata să aducă angajaţi din Asia, iar pe litoralul românesc, din cauza salariilor foarte mici, tinerii muncitori sezonieri nu prea se înghesuie.

Cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul românesc se confrunta cu o adevărată criză a forţei de muncă. De aproximativ 20.000 de angajaţi ar avea nevoie patronii de la malul mării pentru a ocupa toate posturile disponibile, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, potrivit Adevarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel