Spania: Moștenitorii mişcării separatiste basce ETA, radicalii de stânga EH Bildu, au preluat controlul în Pamplona

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Graţie voturilor Partidului Socialist, partidul de stânga radical EH Bildu din Spania a preluat joi controlul asupra municipiului Pamplona (nordul Spaniei), eveniment al cărui impact s-a resimţit la nivel naţional.

 

Într-o atmosferă de tensiune extremă, schimbarea de poziţie a consilierilor socialişti din municipiul Pamplona, capitala regiunii Navarra, care şi-au unit vocile cu opoziţia de stânga, a permis adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva primarului în funcţie, Cristina Ibarrola, membră a Uniunii Poporului Navarrez (UPN), şi înlocuirea ei de Joseba Asiron, membru al EH Bildu.

În aparenţă locală, această luptă pentru controlul Pamplonei, oraş cunoscut în întreaga lume pentru celebrele sale festivaluri San Fermin, are de fapt o amploare naţională, la o lună de la revenirea la putere a premierului socialist Pedro Sanchez, graţie sprijinului a două partide separatiste catalane, dar şi celui al EH Bildu.

Criticii EH Bildu îi reproşează acestui partid că nu a condamnat fără echivoc abuzurile comise timp de câteva decenii de ETA

Criticii EH Bildu îi reproşează acestui partid că nu a condamnat fără echivoc abuzurile comise timp de câteva decenii de ETA, grup armat considerat responsabil pentru moartea a peste 850 de persoane în toată ţara. EH Bildu are în rândurile sale foşti membri ETA.

După alegerile locale şi regionale din luna mai, filiala navarreză a Partidului Socialist s-a angajat să nu ajute EH Bildu să câştige primăria din Pamplona şi a permis alegerea ca primar a doamnei Ibarrola, al cărei partid a mai avut şi alţi reprezentanţi aleşi. Dar socialiştii şi-au schimbat poziţia în urmă cu câteva săptămâni, spre marea consternare a opoziţiei de dreapta, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel