Legea de amnistie pentru separatiștii catalani a fost adoptată definitiv în Spania.
Deputații spanioli au adoptat joi definitiv o lege de amnistie în favoarea separatiștilor catalani, o măsură foarte controversată promovată de guvernul de stânga al premierului Pedro Sanchez.
Această lege va permite revenirea separatiștilor din exil, inclusiv a fostului lider catalan Carles Puigdemont, după tentativa de secesiune din 2017, informează AFP.
Adoptarea legii a avut loc într-o atmosferă extrem de tensionată, marcată de insulte și dezbateri aprinse. Legea de amnistie a fost aprobată cu 177 voturi pentru și 172 împotrivă, adică cu un singur vot peste majoritatea absolută necesară de 176.
Acest vot crucial al Congresului Deputaților, unde premierul Sanchez dispune de majoritatea absolută datorită sprijinului celor două partide separatiste catalane, reprezintă finalul unei îndelungi bătălii politice care a polarizat și radicalizat scena politică spaniolă după alegerile din iulie 2023.
Deputații adoptaseră inițial proiectul de lege la 14 martie, însă Senatul, controlat de opoziția de dreapta, a respins legea, trimițând astfel textul înapoi la camera inferioară, care a avut ultimul cuvânt.
Partidul Popular (PP), principala formațiune de opoziție, și partidul de extremă-dreaptă Vox au denunțat vehement legea, calificând-o drept 'corupție politică'.
Măsura de amnistie va beneficia în jur de 400 de persoane și este considerată prețul pe care Pedro Sanchez a trebuit să-l plătească pentru a fi reconfirmat în funcția de prim-ministru în noiembrie. Cele două partide catalane au cerut amnistia în schimbul voturilor celor 14 deputați ai lor, esențiale pentru ca Sanchez să rămână la putere.
Cu toate acestea, liderii partidelor catalane au avertizat că amnistia nu va pune capăt luptei lor pentru independență, ci este doar o etapă. „Acest vot este o bătălie în conflictul care există de secole între cele două națiuni, catalană și spaniolă”, a declarat Miriam Nogueras, purtătoarea de cuvânt a partidului lui Carles Puigdemont, Împreună pentru Catalonia. Ea a descris ziua votului ca fiind 'istorică'.
Gabriel Rufian, reprezentant al ERC (Stânga Republicană Catalană), a subliniat că „viitoarea stație” pe drumul spre independență este organizarea unui nou referendum, subliniind că lupta pentru independență continuă, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu