Ministerul Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania a anunţat vineri că va relaxa regimul vizelor pentru lucrătorii străini, pentru a face faţă cererii de forţă de muncă.
Economia spaniolă se confruntă cu dificultăţi de a găsi angajaţi în domenii cum ar fi turismul, construcţiile, agricultura şi industria de înaltă tehnologie.
Guvernul de la Madrid intenţionează să acorde mai multe vize temporare de muncă, a declarat presei ministrul Jose Luis Escriva. "Evaluăm diferite aspecte ale legii migraţiei şi unde poate fi ameliorată (...) pentru a răspunde blocajelor de pe piaţa muncii", a spus el.
Turismul spaniol înregistrează o relansare puternică, dar companiile nu reuşesc să găsească chelneri sau personal de curăţenie pentru hoteluri, arată rapoarte ale organizaţiilor patronale şi ale firmei de consultanţă S&P Global. Locuri de muncă vacante există şi în pomicultură şi pe şantiere.
Sondajul lunar în rândul directorilor de achiziţii publicat vineri de S&P arată că deşi cererea în domeniul serviciilor a crescut în mai, companiile nu au putut face faţă conform aşteptărilor, din cauza dificultăţilor de a găsi angajaţi. Firma de consultanţă arată că "angajarea de personal suplimentar a plătit un preţ sub forma unor salarii mai mari".
Insuficienţa forţei de muncă ameninţă şi proiecte în valoare de miliarde de dolari finanţate de Uniunea Europeană, pe care guvernul Spaniei contează pentru a readuce economia naţională la nivelul de dinainte de pandemia de COVID-19.
Economia spaniolă a fost cel mai grav afectată de epidemie în zona euro, înregistrând în 2020 o recesiune de 20%.
Deşi şomajul este în continuare ridicat (13.65%), pandemia a atras mai mulţi angajaţi în economia legală, deoarece pentru încasarea de compensaţii la concediere este nevoie de contracte legale.
Citește și...
"DE INTERES PENTRU TURIȘTI – actualizare 03.06.2022
Potrivit hotărârii autorităților competente din Republica Turcia, începând cu 1 iunie 2022, NU mai este necesară prezentarea certificatului care să ateste vaccinarea împotriva Covid-19, dovada trecerii prin boală sau testarea RT-PCR ori antigen la niciunul dintre punctele vamale de intrare în această țară (aerian, terestru și naval).
De asemenea, a fost eliminată obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în Turcia.
Din martie 2022, în România au încetat măsurile privind carantina persoanelor, astfel că, la intrarea în România, nu se mai solicită certificatul digital COVID (test PCR negativ, dovada trecerii prin boală sau dovada vaccinării) și nu se mai completează Formularul digital de intrare în România.Pentru resurse despre vaccinuri, vizitează COVID-19: Centrul de informaţii.Informaţii despre vaccinuri", transmite Ambasada României în Turcia pe Facebook.
Vrei să pleci în Grecia în vacanță? Iată ce s-a decis cu privire la masca de protecție
Purtarea măştii este suspendată în Grecia în spaţii închise începând de miercuri pentru cel puţin trei luni, vara fiind în mod tradiţional perioada de vârf a încasărilor provenind din industria turismului, de care ţara depinde economic, relatează France Presse.
Cu excepţia transportului urban - metrou, tramvai, autobuz -, a caselor de bătrâni şi spitalelor, purtarea măştii pentru protecţie împotriva COVID-19 nu mai este obligatorie în magazine, bănci sau servicii publice. În şcoli, elevii trebuie să poarte măşti numai în timpul examenelor de sfârşit de an.
Pentru ambarcaţiuni, până acum nu s-a luat o decizie specifică, însă autorităţile recomandă purtarea măştii când este prea multă lume.
La mijlocul lunii mai, ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, a anunţat suspendarea măsurilor de stopare a pandemiei de coronavirus în vederea deschiderii sezonului turistic, dar mai ales din cauza 'datelor epidemiologice şi recomandărilor experţilor'. Ministrul a indicat însă că toate măsurile de stopare a pandemiei ar trebui reexaminate la 1 septembrie, după sezonul estival.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu