Spania se opune reducerii cu 15% a consumului de gaze, propusă de UE la nivelul întregului bloc comunitar

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Guvernul spaniol a declarat miercuri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat "justă" şi nici "eficientă", relatează France Presse.

"Spania nu sprijină această propunere", a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.

"Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte", a asigurat ea.

Comisia Europeană a cerut miercuri Celor 27 de state membre să-şi reducă voluntar cererea de gaze în cursul următoarelor opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri destinat să permită UE să înfrunte o eventuală întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti.

Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă "tot posibilul" pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.

În caz de "risc substanţial de penurie gravă sau de cerere excepţional de ridicată" şi dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, un mecanism de alertă ar putea activat, după consultarea statelor, cu scopul de a stabili "obiective constrângătoare", care să permită să facă acest obiectiv de 15% "constrângător".

Potrivit Teresei Ribera, această măsură nu este în mod necesar cea mai eficientă, sau cea mai justă."Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi în furnizarea gazelor sau a electricităţii în locuinţele lor", a promis ea, adăugând că "Spania va apăra poziţia industriei spaniole".

Totuşi, ministrul spaniol a spus că ţara sa vrea să dea dovadă de solidaritate cu ceilalţi membri ai UE.

"Ştim că numeroşi parteneri europeni trec printr-o perioadă dificilă şi aşteaptă toamna şi iarna cu o mare nelinişte. Vrem să ajutăm, punând toate infrastructurile noastre" în serviciul UE, a concluzionat ea.

Bruxelles-ul cere statelor să reducă consumul de gaze cu 15% din august 2022 până în martie 2023

Planul este în prezent voluntar, dar Comisia solicită puterea de a impune reducerea în cazul unei alarme. Von der Leyen: ”O oprire completă la Moscova este un scenariu probabil”.

Pentru a face față riscului unei reduceri suplimentare a aprovizionării de către Rusia, Comisia Europeană a cerut statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15% din august și cel puțin până în martie anul viitor, potrivit Europa Today.

Noua reglementare prezentată astăzi de executivul UE, care este în prezent voluntară, ar oferi Bruxelles-ului posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o ”alertă a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze tuturor țările din bloc. Alarma poate fi declanșată atunci când există un risc substanțial de lipsă severă de gaz sau cerere excepțional de mare de gaz.

”O oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa este un scenariu probabil” și ”trebuie să fim pregătiți”, a spus președintele Ursula Von der Leyen. Nord Stream 1 este de așteptat să reînceapă de mâine  pomparea hidrocarburilor, la sfârșitul perioadei de întreținere, dar guvernele europene se tem că Vladimir Putin ar putea folosi gazul ca armă pentru a deteriora industria europeană, lovind creșterea economică deja fragilă.

Ca parte a propunerii, care va fi discutată de miniștrii UE la un summit extraordinar în domeniul energiei din 26 iulie, statele membre trebuie să își prezinte Comisiei planurile naționale în materie de energie până la sfârșitul lunii septembrie și să furnizeze o actualizare la fiecare două luni.

Douăsprezece state membre și-au văzut deja aprovizionarea cu gaz rusesc întreruptă parțial sau complet. 

Ca răspuns, UE s-a angajat deja să umple capacitățile de stocare a gazelor cu cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie, dar există o îngrijorare tot mai mare că va fi o sarcină dificilă, deoarece Rusia furnizează 40% din gazul importat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel