Spania și Marea Britanie vor semna, în sfârșit, acordul post-Brexit al Gibraltarului

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Ministrul de Externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a anunțat că țara este dispusă să semneze un acord privind statutul post-Brexit al Gibraltarului încă de miercuri. Această declarație a fost făcută înainte ca oficialul spaniol să plece în întâlnire cu noul Ministru de Externe al Marii Britanii, David Cameron, la Bruxelles, scrie Reuters.

Albares a precizat că a discutat cu Cameron luni, telefonic, stabilind o întâlnire la Bruxelles pentru a dezvolta în detaliu statutul Gibraltarului.

"Cu câteva luni în urmă, Spania a propus un acord echilibrat și generos," a afirmat Albares într-un interviu acordat postului de televiziune spaniol Telecinco, marți.

Oficialul spaniol a menționat că intenționează să zboare spre Bruxelles mai târziu în aceeași zi, adăugând: "Spania dorește ca acest acord să fie semnat mâine."

Statutul Gibraltarului, o enclavă situată la extremitatea sudică a Spaniei și sub control britanic încă din secolul al XVIII-lea, a reprezentat un punct de dispută de la votul Marii Britanii din 2016 de a părăsi Uniunea Europeană.

Enclava a fost exclusă din acordul de ieșire încheiat între Marea Britanie și UE.

La data de 31 decembrie 2020, cu doar câteva ore înainte de ieșirea completă a Marii Britanii din blocul comunitar, Spania, Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit ca Gibraltarul să rămână parte a acordurilor UE, precum Spațiul Schengen, iar Spania să controleze portul și aeroportul până la găsirea unei soluții definitive.

Comisia Europeană și Spania au trimis Marii Britanii o propunere care include menținerea deschiderii frontierei terestre dintre Gibraltar și Spania la sfârșitul anului 2022 și asigurarea liberului flux de persoane.

Spania a cedat această enclavă stâncoasă la gura Mediteranei către Marea Britanie în 1713, dar a cerut de multă vreme returnarea ei.

Un acord iminent ar putea oferi o soluție clară și durabilă pentru statutul Gibraltarului în relațiile dintre Spania și Marea Britanie, punând capăt unei perioade îndelungate de incertitudine și dispute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel