Spania, țara cu cea mai mică natalitate din ultimii 83 de ani

FOTO: Freepik @onlyyouqj
FOTO: Freepik @onlyyouqj

Spania este țara cu cea mai mică natalitate din Uniunea Europeană, în scădere cu 2% față de anul trecut.

Rata natalității în Spania a înregistrat cel mai mic nivel de la începutul monitorizărilor, în 1941, potrivit celor mai recente date provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), relatează Reuters.

Potrivit INS, doar 322.075 de copii urmează să fi adăugate populației de 48,6 milioane de locuitori ai Spaniei în 2023.

Anul trecut, rata natalității în Spania a scăzut cu 2% față de anul precedent, adăugându-se la o scădere de aproape 25% într-un deceniu. Astfel, acest declin a lăsat Spania cu a doua cea mai scăzută rată de fertilitate din cadrul blocului comunitar, arată datele Eurostat în 2021, fiind devansată de Malta.

Datele Eurostat au arătat că rata natalității în Spania este de 1,19 nașteri vii la o femeie, față de media din UE, de 1,53, dar și că ambele sunt departe de nivelul de 2,1 nașteri vii la o femeie, la care s-ar menține nivelurile actuale ale populației.

Europa, nevoie de regândire a modului de stimulare a natalității

Demografii și economiștii au îndemnat Europa să regândească încercările de a stimula rata natalității în scădere, iar unele regiuni spaniole au introdus măsuri financiare și deduceri fiscale pentru a încuraja oamenii să întemeieze familii.

”Este adevărat că a avea copii nu mai este o aspirație de viață generalizată. Femeile vor să aibă o carieră, oamenii vor să facă anumite lucruri înainte de a-și întemeia o familie”, a declarat Marta Seiz, profesor universitar din Madrid, specializat în sociologia familiei, demografie și inegalitate, pentru Reuters

Potrivit Martei Seiz, scăderea natalității în Spania este dată și de alte motive, vizibile și în alte zone din UE, precum incertitudinea economică, șomajul, locurile de muncă plătite prost și creșterea prețurilor la locuințe.

Astfel, femeile aleg fie să rămână însărcinate mai târziu, fie să aibă mai puțini copii decât și-au propus inițial.

Citește și: Italia, cea mai bătrână țară din UE, plănuiește mai multe cheltuieli pentru persoanele în vârstă - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel