Spania trimite noi echipe de salvatori în Maroc. Aproape 2.900 de oameni și-au pierdut viața

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Noi echipe de salvatori se îndreaptă spre Maroc.

Guvernul spaniol a anunţat luni seara că trimite noi echipe de salvatori în Maroc, țară care se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru salvarea unor eventuali supravieţuitori în urma cutremurului devastator care a lovit vineri oraşul Marrakech, relatează Agerpres. Aceste efective ar urma să ajungă marţi în zonele de operaţiuni, se precizează în comunicat.

"Spania trimite imediat în Maroc cinci noi echipe canine (...) de cercetări" formate din "31 de specialişti, 15 câini de căutare şi salvare şi 11 vehicule" care se adaugă echipelor deja trimise, a anunţat Ministerul spaniol de Interne într-un comunicat.

Salvatorii marocani, susţinuţi de echipe străine, şi-au dublat luni eforturile pentru a găsi posibili supravieţuitori şi a oferi asistenţă sutelor de persoane fără adăpost, la aproximativ 72 de ore de la cutremurul care a ucis aproape 2.900 de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu.

Marocul a anunţat că a acceptat ajutorul din partea a patru ţări, Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Mulţumind tuturor ţărilor care s-au oferit să trimită echipe de salvatori, ministerul a indicat că Marocul a acceptat ajutorul "după ce a efectuat o evaluare minuţioasă a nevoilor pe teren şi ţinând cont de faptul că o lipsă de coordonare ar putea fi contraproductivă". Alte oferte ar putea fi acceptate pe viitor "dacă nevoile evoluează", se precizează în comunicat.

Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite şi-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.

Seismul, cel mai puternic care a lovit Marocul până în prezent, s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel