Spania va înființa un fond de compensare pentru aproximativ 440.000 de victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici catolici, personal al Bisericii Catolice sau profesori, pe parcursul mai multor decenii. Anunțul a fost făcut marți de ministrul justiției, Felix Bolanos, scrie Reuters.
Un raport publicat în octombrie de ombudsmanul (apărătorul poporului) pentru drepturile omului din Spania a estimat amploarea fenomenului în urma unui sondaj realizat pe 8.000 de persoane. Raportul recomanda crearea unui fond de stat, acuzând Biserica Catolică de lipsă de cooperare și de încercarea de a „minimaliza fenomenul”.
Ministrul Bolanos a declarat pentru presă că Biserica, care a avut o influență uriașă în societatea și politica spaniolă până la sfârșitul dictaturii de dreapta din anii 1970 și chiar dincolo de acea perioadă, a eșuat timp de decenii să răspundă solicitărilor de despăgubire. Răspunsurile Bisericii la raport au variat în funcție de dioceză.
„Vrem să răspundem pentru a preveni, a repara și a încerca să achităm datoria pe care societatea noastră o are față de victime”, a spus Bolanos.
Programul guvernamental, prevăzut să funcționeze până în 2027, prevede o formulă încă nedefinită, care ar cere Bisericii să „plătească integral sau o parte substanțială din compensații și să ofere alte elemente de reparație simbolică”. Ministrul a adăugat că va negocia cu episcopii contribuția Bisericii la fond și că are impresia că aceasta este dispusă să coopereze.
Cu toate acestea, Conferința Episcopilor Spanioli a afirmat că nu poate accepta un plan care exclude victimele abuzurilor sexuale din alte organizații, deoarece reprezintă o „judecată de condamnare a întregii Biserici... care abordează doar o parte a problemei”.
În noiembrie, Biserica a anunțat pentru prima dată că va despăgubi victimele chiar și în cazurile rămase neconcluse din cauza decesului preotului abuzator.
Bolanos a adăugat că un organism independent de experți va analiza cazurile în care abuzatorul a decedat, a expirat termenul de prescripție sau care nu au ajuns niciodată în instanță. Guvernul intenționează, de asemenea, să organizeze un eveniment public cu victimele și rudele acestora pentru a oferi o „reparație simbolică” în numele statului.
În țara vecină Spaniei, Portugalia, Biserica a anunțat luna aceasta că va despăgubi victimele de la caz la caz, o abordare criticată de grupurile supraviețuitorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News