Ministrul spaniol de externe Manuel Albares a declarat vineri că ţara sa va promova politica feministă la nivel european şi în relaţiile externe ale UE în timpul preşedinţiei Consiliului UE pe care Spania o va deţine în al doilea semestru al anului viitor, relatează agenţia EFE.
Preşedinţia noastră va fi un moment puternic al acestei politici externe feministe, a spus Albares la Forumul de la Paris pentru Pace, creat la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru promovarea multilateralismului.
Spania va căuta astfel în timpul preşedinţiei Consiliului UE să obţină progrese în egalitatea salarială între bărbaţi şi femei, o altă prioritate fiind acţiunea împotriva violenţei contra femeilor.
Cât despre relaţiile UE cu statele terţe, un pilon al politicii externe feministe va fi să se dea în lume mai mult ecou valorilor europene, precum cea a toleranţei, nu pentru a le impune, ci pentru a avea un dialog cu ceilalţi, a explicat ministrul spaniol.
O parte a programelor de cooperare trebuie dedicate apărării egalităţii între bărbaţi şi femei, a mai remarcat şeful diplomaţiei spaniole. Totuşi, a admis el, pentru aceasta trebuie să colaborăm şi cu bărbaţii, pentru că în definitiv egalitatea este pentru toţi.
Ministrul spaniol a făcut aceste aprecieri la o masă rotundă pe tema intensificării diplomaţiei feministe, la care au mai participat preşedinta Georgiei, Salomé Zurabişvili, şefa portofoliului Egalităţii între Bărbaţi şi Femei în guvernul francez, Isabelle Rome, şi directoarea generală adjunctă pentru ştiinţe sociale şi umane din cadrul UNESCO, Gabriela Ramos.
Spania este considerată o ţară aflată în avangarda feminismului. Sub conducerea actualului guvern socialist al lui Pedro Sanchez vara aceasta a fost adoptată o lege care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol, după ce în timpul unui alt guvern de asemenea cu orientare progresistă a fost adoptată în 2004 o lege care introduce diferenţa de gen ca circumstanţă agravantă a violenţelor.
Spania va trimite Ucrainei alte două sisteme de apărare aeriană "Hawk", care se vor adăuga celor patru lansatoare de rachete deja trimise pentru a ajuta ţara să se protejeze împotriva rachetelor ruseşti, a anunţat guvernul spaniol joi, relatează AFP.
"Două lansatoare suplimentare vor fi trimise, pentru că este tocmai ceea ce NATO ne-a solicitat" pentru a ajuta Ucraina, unde ruşii au declanşat o ofensivă pe 24 februarie, a declarat ministrul apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu presa.
La începutul lui noiembrie, guvernul spaniol a anunţat trimiterea la Kiev a unor sisteme antirachetă şi de apărare aeriană, între care patru lansatoare de rachetă Hawk şi un sistem antiaerian Aspide.
"Suntem ferm angajaţi alături de Ucraina pentru că înţelegem că ea îşi exercită dreptul legitim la autoapărare, fiind victima unei invazii şi a unui război crud", a explicat joi Margarita Robles.
Ministerul său a anunţat că 64 de militari ucraineni vor fi formaţi la Toledo (centru) începând de săptămâna viitoare, în domenii precum dezactivarea explozibililor, deminare şi tir de precizie.
În plus, 21 de soldaţi ucraineni beneficiază în această săptămână la Almeria de o formare în manipularea obuzierului 105/14, iar alţi 19 militari au fost instruiţi în ultimele zile în utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Aspide.
Potrivit Ministerului Apărării, Spania are capacitatea de a forma circa 400 de militari ucraineni la fiecare două luni.
Colonelul Iulia Tapaciok, din statul major ucrainean, care a fost primit de Margarita Robles, a spus că speră că "această formare îi va ajuta pe militari nu numai să lupte, ci şi să câştige acest război", notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci