Spania intenționează să trimită șase tancuri de luptă 2A4 Leopard de fabricație germană în Ucraina după ce vor fi supuse reparațiilor, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles, parlamentarilor pe 22 februarie, adăugând că numărul ar putea crește în timp.
Publicitate
”Reparăm chiar acum șase vehicule Leopard 2A4 … cu posibilitatea – dacă este necesar și dacă aliații noștri o solicită – de a crește acest număr”, a spus ministrul Apărării, Margarita Robles, potrivit Euromaidan Press, adăugând că tancurile vor fi gata până la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.
În prezent, alte țări NATO au promis că vor livra Ucrainei 48 de tancuri Leopard 2m, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg. Trei țări UE urmau să trimită, de asemenea, 178 de tancuri Leopard 1 mai vechi.
Polonia a anunțat că va trimite 60 de tancuri modernizate, din epoca sovietică, pe lângă cele 14 Leopard 2 ale sale, în timp ce Marea Britanie va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 14.
În schimb Țările de Jos vor furniza Ucrainei muniție pentru tancurile de luptă de fabricație germană Leopard 2, a declarat ministrul olandez al Apărării Kajsa Ollongren pentru De Telegraaf.
Guvernul Olandei evită să facă orice declarații despre ajutorul militar pentru Ucraina. Totuși, în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit că Olanda va furniza Ucrainei 20.000 de cartușe de muniție pentru tancurile Leopard 2. Din cauza reducerilor bugetare, Olanda nu mai are propriile tancuri, dar intenționează să contribuie în alte moduri.
Spre deosebire de alte țări europene Guvernul României nu a făcut public niciodată eventualul sprijin militar pentru Ucraina. Cu toate acestea, oficialii ucraineni, printre care președintele Zelenski și premierul Shmyhal, au mulțumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei.
La sfârșitul anului 2022, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev anunța că au fost încheiate pentru 2023 numeroase contracte pentru furnizarea de arme şi muniţii către Ucraina, nominalizând România între ţările care au primit astfel de comenzi.
Armele şi muniţiile vor fi trimise Ucrainei pe tot parcursul anului 2023, comenzile fiind deja plasate, iar fabricile din industria de apărare au început producţia acestora.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat luni, 20 februarie, că țara noastră va produce din ce în ce mai multă muniție de război, în contextul în care, șeful NATO le-a cerut statelor membre să găsească soluții astfel încât producția de muniție și alte echipamente militare să crească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu