Anul acesta, autoritățile locale din orașul San Fernando de Henares, Spania, au expus simbolul mărțișorului pe clădirea primăriei. În acest oraș, 10% din populație este de origine română.
Primarul orașului susține că românii sunt o bogăție culturală pentru comunitatea din San Fernando de Henares. De asemenea, recent, la biblioteca din oraș a fost dezvelită o placă a poetului Mihai Eminescu.
„Acest schimb cultural între cultura spaniolă și cea română îmbogățește nu doar comunitatea românească, ci și populația din San Fernando de Henares de origine spaniolă.”, a spus Francisco Javier Corpa Rubio, primarul orașului San Fernando de Henares.
O asociație românească este cea care a avut această inițiativa reușind să facă cunoscut mărțișorul și în localitatea Rivas din apropiere de Madrid.
„Planul Asociaţiei noastre Nuestras Costumbres e să facem atât de cunoscut mărţişorul încât să fie la acelaşi nivel că trifoiul irlandez sau o sărbătoare că Halloween sau Anul nou chinezesc.”, a spus Sorin Ciobanu, președintele Asociației Nuestras Costumbres Rivas.
„E o tradiție atât de frumoasă. Eu lucrez cu copiii români în Spania și este o bucurie de fiecare dată când pregătim mărțișoare, când le oferim bunicilor și mămicilor.”, a spus o româncă.
„Reprezintă primăvara și ziua mamei în România, dacă am învățat bine lecția.”, a spus o invitată din Spania.
„Este un obicei foarte frumos pe care îl împărtășim.”, a spus un spaniol.
Atât românii, cât și spaniolii prezenți la inaugurarea expoziției 8 femei românce care au schimbat lumea au sărbătorit Mărțișorul.
Începând cu anul 2017, mărțișorul a fost adăugat în lista patrimoniul cultural UNESCO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci