Florin Spătaru (PSD), fost ministru al Economiei și actual consilier de stat în Guvernul Ciolacu, e de părere că DNA ar trebui să ancheteze modul în care Ferma Dacilor a primit certificatul standard de calitate care atestă numărul de margarete.
Întrebat, la România TV, de ce autoritățile nu au verificat toate autorizațiile pensiunii înainte să ofere certificatul standard de calitate care atestă numărul de margarete, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, membru PSD, la fel ca Radu Oprea, ministrul Economiei și Turismului din prezent, a răspuns:
„Din punctul meu de vedere, cei de la DNA, în loc să verifice câte sticle a luat cineva în 2019, ar fi trebuit să deschidă un dosar exact în această situație. Din punctul meu de vedere ar trebui să deschidă un alt dosar care să privească toate acestea.
Domnul ministru Oprea a venit și a clarificat acest aspect, la final de an, pentru că se pare că de foarte muți ani n-am avut aceste informații. Acum ne este foarte clar, în mod normal toate aceste unități ar trebui reverificate”.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere în instanță redeschiderea dosarului în care au fost cercetați pompierii care au făcut verificări la Ferma Dacilor și nu au aplicat sancțiuni.
Cornel Dinicu, cel care este cunoscut drept patron al Fermei Dacilor, a fost arestat preventiv, miercuri, pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de distrugere din culpă.
Totodată, Judecătoria Ploieşti a dispus plasarea în arest la domiciliu a altor două persoane reţinute în acest dosar, fiind vorba despre un bărbat - Vitomir Adrian Ristin şi o femeie - Adelina Elena Ilie, implicate în administrarea complexului turistic de la Tohani, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare. Decizia nu este definitivă.
Construcţia corpului principal de clădire, care include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire, iar demersurile şi măsurile dispuse pentru 'intrarea în legalitate' au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, şi anume ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, arătau anchetatorii.
'De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.
Un bărbat din Gura Vadului susține că Ferma Dacilor a fost construită ilegal pe o bucată din terenul său.
Potrivit bărbatului, în acea zonă el deține două hectare de teren, iar Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor, i-ar fi ocupat ilegal 1.500 de metri, din terenul său, loc pe care a construit complexul.
Corneliu Papina a declarat că acest lucru ar fi fost făcut cu ajutorul primarilor din ultima perioadă și că în prezent se află în proces cu primăria Gura Vadului pentru acest lucru.
Între timp, primarul actual al comunei Gura Vadului, fostul edil, dar şi un funcționar sunt cercetaţi în dosarul Ferma Dacilor. Potrivit procurorilor, atât primarul actual al comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, cât și fostul primar, Constantin Lungu, dar și un funcționar din primărie au emis certificate de atestare a extinderii construcției, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Cei trei sunt cercetați pentru fals intelectual și abuz în serviciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci