Zborurile peste Ucraina vor rămâne probabil imposibile până în 2029, potrivit unui anunț al Organizației Europene pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol).
În prognoza lor pe șapte ani pentru 2023-2029, Eurocontrol a prezis că rutele redirecționate efectuate în perioada martie 2022 – ianuarie 2023 vor rămâne aceleași până în 2029 din cauza acțiunii militare în desfășurare, a restricțiilor semnificative asupra zborurilor în spațiul aerian al Republicii Moldova, Rusia și Belarus, precum și scăderea numărului de zboruri peste Polonia sunt așteptate.
Războiul a provocat o mulțime de perturbări pentru aviația civilă din regiune, afectând unele dintre zborurile și rutele pe distanțe lungi care erau folosite anterior pentru a trece prin spațiul aerian ucrainean.
Ucraina a închis spațiul aerian aeronavelor civile pe 24 februarie 2022, când a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. La scurt timp după aceea, Statele Unite și Uniunea Europeană și-au închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse și bieloruse în cadrul sancțiunilor impuse pentru invazie.
Cifrele Eurocontrol arată însă că restricțiile au afectat traficul nu numai în țările direct implicate în război, ci și în toate statele vecine. Numărul zborurilor a scăzut cel mai mult pentru Estonia (-52%) și Letonia (-51%), urmate de Finlanda (-41%), Lituania (-39%), Cehia (-38%), Polonia (-37%). %) și Suedia (-35%).
Aviația civilă, care a fost deja erodata de anii Covid și de presiunile de mediu, se confruntă acum cu o nouă provocare de redirecționare și creșterea ulterioară a prețurilor biletelor, scrie Euractiv.
Se estimează că întreruperile aprovizionării cu energie, prețurile ridicate la energie și ratele ridicate ale inflației vor afecta cererea de călătorii pentru 2023-2024. Având în vedere toate dificultățile din piață, numărul de zboruri din 2019 (11,1 milioane) este de așteptat să fie atins nu mai devreme de 2025.
Se spune că statele baltice și nord-europene suferă în principal din cauza pierderii survolurilor din Asia. Majoritatea rutelor de zbor s-au mutat între timp în sud-estul Europei, țările balcanice și Turcia confruntându-se cu o creștere ridicată, fără precedent, a traficului în spațiul lor aerian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu