O echipă mixtă de arheologi din cadrul Academiei Române, Institutului de Arheologie Iaşi, Complexului Muzeal Naţional Moldova şi Institutului de Arheologie de la Beijing au început lucrările la un nou sit arheologic aparţinând Culturii Cucuteni, în pădurea Buda din comuna Dobrovăţ.
Arheologul Magda Lazarovici a declarat, pentru AGERPRES, că în Pădurea Buda au fost descoperite locuinţe aparţinând Culturii Cucuteni şi ar data din perioada 4.300 - 4.100 î. Chr.
"Am început de luni lucrările la situl din pădurea Buda de la Dobrovăţ. Am descoperit două locuinţe cucuteniene care sunt la distanţă mică una de alta, pe care acum le decopertăm şi vrem să le studiem. Aşezarea a fost descoperită în urmă cu trei ani de un localnic. Ea se află parţial pe un dâmb, parţial în pădure. Fragmentele ceramice sunt descoperite în pădure. O parte din zonă a fost prospectată, ocazie cu care am descoperit că sunt nouă locuinţe cucuteniene de suprafaţă şi mai multe gropi care mărginesc latura exterioară a locuinţelor. Totodată, a fost remarcat şi un posibil şanţ de apărare al aşezării. Suntem la începutul lucrărilor, prea multe informaţii nu pot să vă dau acum", a explicat Magda Lazarovici.
Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional Moldova, a precizat pentru AGERPRES că demararea acestui nou şantier arheologic în colaborare cu partea chinez[ se datorează unui proiect desfăşurat în urmă cu doi ani în colaborare cu Institutul Cultural Român din Beijing.
"Această colaborare vizează popularizarea valoroasei culturi preistorice Cucuteni în China precum şi formarea de echipe mixte de cercetare româno - chineze care să încerce să ofere o explicaţie pertinentă asupra asemănării frapante între artefactele cucuteniene şi cele aparţinând culturilor Yangshao - Majayo. Merită să precizăm că şantierul cucutenian de la Dobrovăţ beneficiază de cele mai noi tehnici de prospecţiune arheologică. Urmează ca în cursul săptămânii viitoare să ajungă la Dobrovăţ şi alţi experţi arheologi, împreună cu directorul Institutului de Arheologie de la Beijing şi şeful departamentului de cercetare arheologică din afara spaţiului chinez", a mai declarat Lăcrămioara Stratulat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci