Epidemiologii avertizează că există o posibilitate realistă de valuri puternice de COVID în Marea Britanie.
Premierul britanic Boris Johnson a renunțat la restricții în Anglia, spunând că, deși pandemia nu s-a încheiat, Marea Britanie trebuie să învețe să trăiască cu COVID, conform Mediafax.
Subgrupul guvernamental SPI-M-O, care se ocupă cu modelarea epidemiologică, a declarat că apariția unor noi variante virale este cel mai mare factor necunoscut pe termen mediu și lung, alături de scăderea imunității populației.
„Mari valuri viitoare de infecții care necesită o gestionare activă pentru a preveni presiunea asupra sectorului sănătății și al asistenței medicale reprezintă, cel puțin, o posibilitate realistă sau probabilă", a declarat SPI-M-O vineri, conform Reuters.
Marea Britanie a raportat 157.730 de decese cauzate de COVID-19, al șaptelea cel mai mare număr de decese la nivel mondial, iar Johnson s-a confruntat cu numeroase critici pentru modul în care a gestionat pandemia, care a dus la trei lock-downuri.
Varianta Omicron a alimentat o creștere a infecțiilor la noi cote la sfârșitul anului trecut, determinându-l pe Johnson să reintroducă unele restricții, dar decesele nu au crescut în același ritm.
El a redeschis acum complet economia, mizând pe programul național de vaccinare, pe disponibilitatea antiviralelor și gravitatea mai redusă a variantei Omicron.
Președintele SPI-M-O a declarat pentru Reuters că, deși în fiecare an ar trebui să se îmbunătățească situația COVID, ar putea exista momente în care guvernul să fie nevoit să dea înapoi și să introducă restricții.
„Următorii ani vor fi foarte nesiguri, iar viitoarele focare și valuri vor fi probabil zgomotoase pe măsură ce lucrurile se vor așeza", se arată în declarația SPI-M-O.
VEZI ȘI: Marea Britanie a autorizat vaccinul Novavax, al cincilea ser aprobat în această ţară
Marea Britanie a autorizat joi vaccinul anti-COVID-19 Novavax, care devine astfel cel de-al cincilea ser inclus în arsenalul britanic utilizat împotriva noului coronavirus, a anunţat guvernul de la Londra, citat de AFP.
Marea Britanie, una dintre ţările cele mai grav afectate de pandemia de COVID-19, cu peste 157.000 de decese asociate acestei boli, a autorizat deja vaccinurile dezvoltate de companiile AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson (ser monodoză).
Autorizarea condiţionată emisă joi vizează doar Marea Britanie, întrucât vaccinul Novavax a fost deja autorizat în Irlanda de Nord printr-o decizie a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) din 20 decembrie 2021.
"Sunt încântată să confirm că aprobarea vaccinului produs de laboratorul american Novavax a fost acordată, permiţând accesul la cel de-al cincilea vaccin pentru a ne proteja de COVID-19", a declarat June Raine, care ocupă funcţia de director general al Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale din Marea Britanie (MHRA), transmite Agerpres.
Spre deosebire de vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, serul creat de Novavax utilizează o tehnologie considerată clasică, similară celei folosite pentru producerea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.
Serul produs de Novavax este un vaccin "sub-unitar" bazat pe proteine recombinate, care declanşează o reacţie imunitară, fără prezenţa unui virus.
Vaccinul Novavax, care se administrează în două doze la interval de trei săptămâni, a fost autorizat de MHRA pentru persoanele de peste 18 ani, în condiţiile în care 84% din populaţia de peste 12 ani din Marea Britanie a primit deja cel puţin două doze de vaccin anti-COVID-19.
Comitetul care coordonează campania de vaccinare (JCVI) din Marea Britanie urmează să decidă felul în care vaccinul Novavax va fi utilizat în campania de imunizare din această ţară, a precizat ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News