Specialiştii în economie de pe Wall Street spun că economia şi-a atins limita de viteză şi iau în calcul noi scenarii negative.
Odată cu răspândirea variantei delta a coronavirusului care produce COVID-19 şi cu băncile centrale vorbind deja despre înăsprirea politicii monetare pentru a controla inflaţia, creşte un sentiment de îngrijorare că pieţele financiare au devenit prea optimiste.
Schimbarea de naraţiune a fost evidentă pe toate pieţele americane de acţiuni şi obligaţiuni la începutul săptămânii. Şi în Europa, cotaţiile acţiunilor clor mai mari companii s-au dus în jos. „Creşterea ajunsă la apogeu începe să devină un element mai îngrijorător“, a declarat Frank Benzimra, şef de strategie la Societe Generale.
„Acesta este de fapt unul dintre elementele care ne-au împins să reducem ponderea în activelor de risc în portofoliul nostru global. Aveţi inflaţie, dar aveţi şi acest aspect al creşterii.“ Anterior, investitorii erau încântaţi de perspectiva unei reveniri economice puternice la nivel mondial, alimentată de banii ieftini ai băncilor centrale şi de vaccinurile anti-Covid. Însă combinaţia dintre presiunea preţurilor şi ratele crescânde de infectare creşte riscul ca avansul economic puternic să nu rămână decât vise frumoase, scrie Mediafax.
Rata anuală a inflaţiei este posibil să crească mai pronunţat pe orizontul apropiat de timp decât s-a anticipat anterior, dar şi această nouă majorare are caracter preponderent temporar, conform minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 7 iulie 2021.
"Rata anuală a inflaţiei va creşte probabil mai pronunţat pe orizontul apropiat de timp decât s-a anticipat anterior, în condiţiile în care prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai 2021 indica un vârf de 4,1 la sută în septembrie-decembrie 2021 şi valori de circa 3 la sută pe parcursul anului 2022. S-a observat că şi această nouă creştere mai accentuată a ratei anuale a inflaţiei are un caracter preponderent temporar, similar ascensiunii sale din semestrul I, ea fiind atribuibilă, aproape integral, acţiunii factorilor pe partea ofertei, de natură să genereze efecte de bază dezinflaţioniste considerabile pe parcursul anului următor", se arată în document.
Acesta menţionează că determinante sunt majorările mai ample anticipate a fi consemnate de preţurile gazelor naturale şi ale energiei electrice în luna iulie 2021, cărora li se alătură scumpirea mai consistentă a combustibililor, în corelaţie cu ascensiunea cotaţiei petrolului. Efecte inflaţioniste ceva mai intense decât cele previzionate anterior sunt probabile şi în cazul segmentului LFO, inclusiv în contextul tendinţei de refacere a cererii venite din partea unor sectoare, pe fondul relaxării măsurilor restrictive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu