Specialiștii în geopolitică susțin că anul 2013 va fi încărcat de tensiuni de ordin geopolitic și economic, tensiuni care riscă să se accentueze și chiar să ia forme violente. Pe de o parte, islamismul câștigă teren, iar pe de altă parte, economia din țările Europei de sud devine tot mai fragilă. La aceste motive de îngrijorare, se adaugă rivalitatea dintre Japonia și China.
Potrivit jurnalistului Bernard Guetta, 2013 nu va fi un an calm, pentru că stabilitatea internațională va fi, în repetate rânduri, în pericol. Dintr-o anumită perspectivă, 2013 riscă să fie "anul iranian" în cazul în care Statele Unite vor fi puse în situația de a interveni militar pentru a opri programul nuclear al ayatolahilor. Jurnalistul lansează, însă, o întrebarea: cum îi va convinge America pe șefii islamiști de la Teheran să renunțe la proiectul nuclear și dacă nu cumva o prea lungă tergiversare americană îi va obliga pe israelieni să intre direct în joc și să bombardeze ei înșiși instalațiile nucleare iraniene. Problemă va trebui tranșată în cursul acestui an, pentru că un eventual război american împotriva Iranului ar însemna o sursă de instabilitate mondială, reacții explozive în toată lumea musulmană și destrămarea unor echilibre fragile.
În același context, războiul din Siria riscă să se prelungească și să facă jocul islamismului, al integrismului, al celor care vor un război sfânt generalizat. Potrivit specialiștilor în geopolitică, cu cât occidentalii întârzie să intervină în Siria și să-i ajute pe rebeli, cu atât islamiștii își "consolidează" statutul de eroi ai acestui război dus împotriva regimului lui Bachar Al-Assad. Experții mai spun că în spatele acestui război din Siria se ascunde și un război unul între suniți și șiiți. Siria riscă să dispară de pe harta lumii, pentru că șiiții, suniții și kurzii vor opta cu siguranță pentru o împărțire a teritoriului după acest război. O întreagă regiune este amenințată de haos, deoarece, în plus, Irakul și Iordania par a fi marcate de aceleași tendințe centrifuge.
Referitor la pericolele de ordin economic, analiștii pun în evidență situația dificilă a Franței. "Franța este în pragul unei crizei de nervi, iar în 2013 soarta Europei se va juca pe teritoriul Hexagonului," scrie Bernard Guetta în Libération. Deși urgentă este redresarea economică, francezii par mai preocupați de "afacerea Depardieu" sau de dreptul homosexualilor de a se căsători.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News