Specialiștii se tem că schimbările climatice ar putea declanșa focare de diaree

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Experții avertizează că schimbările climatice ar putea declanșa focare de diaree în Marea Britanie.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice au fost legate până în prezent de mai multe riscuri privind sănătatea. Acum, un nou studiu avertizează că acestea ar putea provoca focare de diaree, scrie dailymail.

Cercetătorii de la Universitatea din Surrey spun că Campylobacter – o bacterie care provoacă toxiinfecții alimentare – se va răspândi mai rapid pe fondul creșterii temperaturii. Campylobacter este una dintre cele patru cauze globale cheie ale bolilor diareice la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Aceasta duce la o infecție numită campilobacterioză, care poate provoca diaree și dureri de stomac.

Studiile anterioare au arătat că principala cale de transmitere este alimentată. Cu toate acestea, în noul lor studiu, cercetătorii și-au propus să investigheze dacă schimbările climatice vor influența sau nu răspândirea acesteia, se arată pe siteul Universității din Surey.

În timpul acestui studiu studiu, specialiștii conduși de Dr. Giovanni Lo Iacono, au investigat impactul vremii asupra transmiterii campilobacteriozei. 

Pentru a determina dacă vremea influențează incidența campilobacteriozei (boala provocată de campilobacteria), cercetătorii au analizat date de la aproximativ un milion de cazuri de campilobacterioză în Anglia și Țara Galilor pe o perioadă de 20 de ani. Echipa a dezvoltat un model matematic inovator, permițându-le să compare aceste date furnizate de Met Office cu parametrii meteorologici la acea vreme.

Analiza acestor date a arătat că incidența campilobacteriozei a fost constantă sub temperaturile de opt grade Celsius. Cu toate acestea, s-a observat o creștere bruscă a infecției (aproximativ un caz la milion) pentru fiecare creștere de cinci grade a temperaturii. Echipa care a observat, de asemenea, incidente mari de infecție atunci când nivelurile de vapori de apă din aer erau între 75-80%.

Interesant este că cercetătorii au observat asocieri puternice între durata zilei (mai mare de 10 ore) și creșterea numărului de cazuri de boală. Această asociere a fost întărită și mai mult atunci când umiditatea a fost, de asemenea, ridicată. Precipitațiile și viteza vântului nu au fost strâns legate de răspândirea campilobacteriozei.

„De la Hipocrate a existat un mare consens că vremea și clima influențează răspândirea bolilor. A găsi o corelație între factorii de mediu specifici și răspândirea bolilor este o chestiune complicată și nu este pe deplin înțeleasă. Avem acum o descriere detaliată a modului în care vremea afectează sănătatea, iar următorul pas este să înțelegem de ce. Prin abordarea noastră transparentă și simplă din punct de vedere conceptual, acum putem spune care este riscul de a face boala atunci când cunoaștem starea vremii

Aceste informații sunt de neprețuit, deoarece boli precum campilobacterioza nu numai că provoacă disconfort indivizilor, ci au un impact enorm asupra societății (...)“, a spus dr. Giovanni Lo Iacono, Lector principal în Biostatistică și Epidemiologie la Școala de Medicină Veterinară din cadrul Universității din Surrey

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel