O pasăre foarte discretă, care nu a mai fost observată de aproximativ 180 de ani, a fost văzută în sfârşit într-o pădure din partea indoneziană a insulei Borneo.
Pasărea, a cărei denumire ştiinţifică este Malacocincla perspicillata, a fost presupusă dispărută deoarece nu a mai fost văzută de la descrierea primului exemplar observat de oamenii de ştiinţă, în 1848, în pofida multiplelor campanii pentru găsirea acestei zburătoare atât de rezervată, a anunţat o organizaţie care şi-a exprimat bucuria pentru această descoperire "uluitoare", relatează AFP.
În luna octombrie, însă, doi locuitori din provincia indoneziană Kalimantanul de Sud au prins o pasăre pe care nu au recunoscut-o, apoi i-au făcut o fotografie şi au eliberat-o în pădure, după cum a explicat asociaţia pentru protecţia mediului Global Wildlife Conservation.
FOUND! After more than 170 years, the ???? Black-browed Babbler has been rediscovered in Kalimantan, Borneo! It's the first...
Publicată de Global Wildlife Conservation pe Joi, 25 februarie 2021
Ei au trimis fotografiile ornitologilor, care au recunoscut oficial exemplarul de Malacocincla perspicillata.
"A fost ca o iluminare", a declarat Panji Gusti Akbar, autor principal al unui studiu publicat joi în jurnalul BirdingASIA.
"Această pasăre este adesea considerată "cea mai mare enigmă a ornitologiei indoneziene". Este uluitor să afli că nu a dispărut şi că trăieşte în pădurile de mică altitudine", a adăugat el. Se cunosc foarte puţine date despre această pasăre cu penaj brun şi gri, care fusese raportată "dispărută" o perioadă mai mare decât orice altă specie de păsări asiatice, potrivit articolului din jurnalul de specialitate.
Cercetătorii speră să revină în zona de observare. Însă, acest proiect a fost zădărnicit de restricţiile dispuse pentru limitarea răspândirii COVID-19. "Aceasta este o ocazie unică de a ocroti aceste păduri", a declarat Ding Li Yong, coautor al articolului şi membru al BirdLife International.
Peste 150 de specii de păsări din întreaga lume sunt considerate în prezent "pierdute", întrucât în ultimii zece ani nu a fost observat niciun specimen din rândul acestora. "Descoperiri ca acestea sunt incredibile şi ne fac să credem că este posibil să găsim alte specii care s-au pierdut din punct de vedere ştiinţific de zeci de ani sau mai mult", a declarat Barney Long din cadrul Global Wildlife Conservation.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News