Un adevărat spectacol de lumini, provocat de cea mai puternică furtună solară din ultimele decenii, se anunță pentru această noapte. Aurora boreală s-ar putea vedea din România.
Cea mai puternică furtună solară din ultimele decenii face ca aurora boreală să fie vizibilă, în noaptea de 6 spre 7 octombrie, în aproape toată Europa, inclusiv în România. Mai multe imagini cu acest fenomen spectaculos, observat în diverse județe din țară, au fost distribuite pe rețelele de socializare.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a anunțat că avem de-a face cu o furtună geomagnetică de nivel G5, considerată "extremă". Este prima furtună de acest tip care lovește planeta din 2003 și a generat o auroră boreală vizibilă chiar și în România. În țară, aurora boreală va putea fi observată în orașe precum București, Cluj, Arad, Satu Mare, Bacău și Oradea. Deja de vineri seară au început să apară primele semne premergătoare momentului de intensitate maximă. Dacă furtunile solare devin mai intense, aurora boreală ar putea fi vizibilă chiar și în zone mai sudice, cum ar fi Scoția sau alte părți din Europa
Aurora boreală apare sub forma unor perdele de lumini strălucitoare, ondulate pe cerul nopții, cu variații de culori de la verde la roz și stacojiu. Fenomenul este generat de particulele încărcate emise de soare care interacționează cu gazele din atmosfera Pământului. Culorile aurorii sunt determinate de tipurile de gaze din atmosferă care sunt energizate de aceste particule. Cele mai comune gaze, oxigenul și azotul, produc culori diferite: atomii de oxigen strălucesc în verde, cea mai frecventă culoare a aurorei, în timp ce atomii de azot emit nuanțe de violet, albastru și roz.
Cele mai spectaculoase aurore apar atunci când Soarele eliberează nori masivi de particule, cunoscuți sub numele de „ejecții de masă coronală”. Pentru a urmări prognozele în timp real și vizibilitatea aurorei, pasionații pot consulta site-uri specializate precum NOAA’s Aurora Dashboard sau Geophysical Institute’s Aurora Forecast, potrivit Geophysical Institute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News