Cometa Neowise va putea fi văzută şi din România, anunţă astronomii.
Cometa C/2020 F3 a fost descoperită în 27 martie 2020 de către telescopul spațial NEOWISE. Cometa se afla, în momentul descoperirii, în constelația Puppis și avea magnitudinea 17.
Numele cometei pare complicat, dar poate fi explicat destul de simplu:
C – cometă care ajunge pentru prima oară la periheliu2020 – anul descopeririiF3 – a treia cometă descoperită în intervalul 16-31 martieNEOWISE – numele descoperitorului, în acest caz un telescop spațial lansat de NASA în 2009, a cărui nume provine de la Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, scrie astroinfo.ro.
Cometa se va afla la distanța minimă față de Pământ pe 23 iulie 2020: 103 milioane km.
În perioada 11-24 iulie cometa este circumpolară, observată de pe teritoriul României, fiind, cel puțin teoretic, observabilă întreaga noapte. Totuși merită precizat faptul că la culminația inferioară cometa va fi la doar câteva grade deasupra orizontului nordic.
În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în același timp cu cometa. Cea mai optimă perioadă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie. Ultimul Pătrar al Lunii se produce în 13 iulie, iar Luna Nouă pe 20 iulie, iar Primul Pătrar e în 27 iulie 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News