Exportatorii avertizează că evoluţia leului este supusă unor presiuni enorme din partea unor speculatori atât din România, cât şi din afara ţării, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale.
"Marea dilemă a exportatorilor este ce se va întâmpla cu cursul valutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unor speculatori interni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României (BNR) să nu o mai stăpânească", a afirmat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală consideră că nu există motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar în 2011. "Nu vedem motive pentru care el nu ar fi în continuare stabil", a afirmat Isărescu, arătând că deficitul extern extrem de mare, de 12 - 14% din PIB în 2007 şi 2008 a coborât la 4-6% din PIB, un nivel sustenabil. Cursul valutar a variat în acest an de la 4,2265 lei/euro în prima şedinţă la un minim de 4,0653 lei/euro atins în a doua parte a lunii martie, iar cea mai recentă rată de referinţă anunţată de BNR se plasează la 4,2931 lei/euro.
Rata de schimb a urcat până la maximul record de 4,3688 lei/euro la sfârşitul lunii iunie, după ce Guvernul a anunţat implementarea unor noi măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News