Sistemul imunitar puternic al rechinilor ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului mamar, speră cercetătorii britanici de la Aberdeen University, care așteaptă rezultatele unui nou studiu ce a vizat obținerea unor anticorpi, care, injectaţi în proteina HER 2, să oprească celulele canceroase să crească şi să se răspândească.
Potrivit dailymail.co.uk, oamenii de știință de la Aberdeen University încearcă să descopere un tratament mai eficient ca Herceptin pentru tratarea cancerului mamar. Considerat cea mai mare descoperire medicală în tratarea cancerului mamar, Herceptin împiedică celulele canceroase să crească şi să se răspândească, însă, după cum a afirmat doctorul Helen Dooley, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu, "unele femei nu răspund la el şi altele manifestă rezistenţă după o perioadă de timp".
Întrucât una din 44.000 de femei din Marea Britanie, diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an, au forma pozitivă HER 2 a acestui tip de cancer, cercetătorii britanici încearcă să descopere "noul Herceptin", folosindu-se de sistemul imunitar puternic al rechinilor.
Ei au extras proteina HER 2, care se găseşte pe suprafaţa tumorilor şi le grăbeşte creşterea, şi au injectat-o rechinilor, pentru a declanşa producerea de anticorpi împotriva acesteia. Au aşteptat câteva luni, după care au luat mostre de sânge din coada rechinilor. Cercetătorii speră ca sângele să conţină anticorpi care, injectaţi în proteina HER 2, să oprească celulele canceroase să crească şi să se răspândească.
Ulterior, o versiune sintetică a acestor anticorpi ar putea fi folosită ca medicament. Anticorpii rechinilor ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului la sân, deoarece sunt capabili să se strecoare în spaţii foarte mici şi să ajungă la anumite părţi ale proteinei HER 2, la care alte medicamente nu pot ajunge.
Potrivit doctorului Caitlin Palframan de la Breakthrough Breast Cancer, rezultatele studiului sunt așteptate cu nerăbdare, pentru a vedea dacă s-a descoperit "noul Herceptin".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News