Lucian Rușitoru, medic primar chirurgie generală, redă speranţa femeilor care luptă cu cancerul mamar. Ce metode moderne de prevenție și tratament există.
În anul 2020 cancerul mamar a făcut 12.085 de victime în rândul femeilor din România, potrivit datelor raportate de Globocan 2020, cazuri care s-au soldat cu decesul a 3.918 de femei.
Cât de important este să diagnosticăm precoce această afecțiune?
Cancerul mamar, ca și celelalte forme de cancer, poate apărea din motive pe care nu le putem controla. Istoricul familial, în care există cazuri de cancer mamar poate reprezenta un puternic factor de risc.
Ce este de făcut în aceasta situație?
"Screening-ul de prevenție reprezintă în continuare cea mai importantă conduită de prevenție, care trebuie îmbrățișată ca rutină, de către orice femeie, indiferent de istoricul familial. Da, mutația BRCA poate atârna greu ca factor de risc în dezvoltarea unui cancer mamar, însă nici femeile fără un astfel de istoric nu trebuie să amâne efectuarea screening-ului anual", a declarat dr. Lucian Rușitoru, medic primar chirurgie generală, pentru DC Medical.
Când se impune efectuarea mastectomiei și când poate fi tratat conservator cancerul mamar?
Deși cancerul mamar nu este afecțiunea oncologică cu cea mai ridicată mortalitate, femeile se tem cel mai tare de acest diagnostic. Pierderea sânului, asociată frecvent cu tratamentul chirurgical în cazul acestei forme de cancer are un puternic impact psihologic și emoțional. "Din fericire, chirurgia conservatoare este mult mai des utilizată astăzi decât mastectomia, operația de îndepărtare a sânului sau a ambilor sâni pe care femeile tind să o asocieze în cazul cancerului mamar. O altă temere este și cea legată de tratamentul chimioterapic, de starea de rău și căderea părului ce vin în consecință. Însă dintre toate, într-adevăr, pierderea sânului reprezintă cel mai mare factor de anxietate. Din fericire, tehnicile de reconstrucție mamară au evoluat foarte mult oferindu-ne șansa să atenuăm eventualele daune care apar în drumul spre vindecare", a completat dr. Ruşitoru. Totul depinde de momentul în care depistăm boala și, cel mai important este ca aceasta să se afle într-un stadiu incipient. Certitudinea că suntem bine în propriul corp poate veni în sprijinul unui psihic puternic, având practic dovada controlului asupra sănătății noastre.
Citeşte articolul integral pe DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu