Un leac pentru HIV ar putea fi la orizont după ce oamenii de știință au eliminat virusul din celule în laborator.
Folosind un instrument de editare genetică cunoscut sub numele de Crispr-Cas, cercetătorii au reușit să țintească ADN-ul HIV și să elimine toate urmele virusului din celulele infectate.
Funcționând în esență ca o foarfecă, tehnologia premiată cu Nobel poate tăia ADN-ul în anumite puncte, permițând eliminarea genelor nedorite sau introducerea de material genetic nou în celule.
Autorii studiului au declarat că scopul lor este de a dezvolta un regim Crispr-Cas robust și sigur, "încercând să obțină un 'tratament HIV pentru toți' care să poată inactiva diverse tulpini HIV în diferite contexte celulare".
Oamenii de știință de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, Olanda, au declarat că au dezvoltat un atac eficient împotriva virusului în diferite celule și în locurile în care acesta se poate ascunde.
"Aceste descoperiri reprezintă un progres esențial pentru conceperea unei strategii de vindecare", au adăugat ei.
HIV poate infecta diferite tipuri de celule și țesuturi din organism, astfel că cercetătorii caută o modalitate de a ținti virusul oriunde apare.
În cadrul studiului, prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, cercetătorii s-au concentrat asupra unor părți ale virusului care rămân aceleași în toate tulpinile cunoscute de HIV.
Cercetătorii au declarat că această abordare are ca scop furnizarea unei terapii cu spectru larg, capabilă să combată în mod eficient mai multe variante de HIV.
Potrivit cercetătorilor, munca lor reprezintă o dovadă de concept, iar următoarele etape implică optimizarea căii de administrare pentru a viza majoritatea celulelor rezervorului HIV.
Speranța este de a concepe o strategie care să facă acest sistem cât mai sigur posibil pentru viitoarele aplicații clinice și de a obține un echilibru corect între eficacitate și siguranță.
"Doar atunci vom putea lua în considerare teste clinice de 'vindecare' la om pentru a dezactiva rezervorul HIV", au declarat cercetătorii.
"În timp ce aceste rezultate preliminare sunt foarte încurajatoare, este prematur să declarăm că există la orizont un tratament funcțional împotriva HIV", spun aceștia.
În Marea Britanie, ratele de testare a HIV în rândul bărbaților și femeilor heterosexuali au scăzut cu un sfert față de perioada de dinaintea pandemiei COVID , potrivit celor mai recente date ale Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA).
Numărul de cazuri noi de HIV înregistrate în rândul heterosexualilor le-a depășit pe cele înregistrate în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali pentru prima dată într-un deceniu, în 2020, și a continuat să fie mai mare în fiecare an de atunci, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu