Peste 26.000 de bărbați au fost folosiți pentru un studiu despre fertilitate. Rezultatul acestuia este unul alarmant, cred cercetătorii. În ultimii 17 ani concentrația de spermatozoizi din sperma bărbaților s-a redus considerabil. De altfel, nici calitatea ei nu mai este una satisfăcătoare. Autorii studiilor cred că unul dintre motive este și mediul de viață.
Autor: Gabriela Bejan
Cu toate acestea, atenționarea cu privire la scăderea calității spermei nu datează de ieri, de azi. Alerta a fost lansată prin anii 1970. Studiul recent, publicat în revista Human Reproduction și realizat pe francezi, se distinge prin extinderea panoului și perioadelor analizate, două elemente esențiale pentru concuziile cercetării: în ultimii 17 ani calitatea spermei francezilor a scăzut cu o treime. Cercetătorii spun că ”asta ar trebui să îi pună pe gânduri pe bărbați, dar și pe femei deopotrivă”, relatează ziarul Le figaro.fr
Din 1989 până în 2005 scăderea calității spermei a fost semnificativă și constantă (1,9% pe an) și a ajuns la un total al reducerii de 32, 2% (milioane de spermatozoizi per mililitru de spermă). Adică, pentru un bărbat de 35 de ani, în 17 ani, numărul spermatozoizilor a trecut de la 73,6 milioane/ml la 49,9 milioane/ml.
Această scădere este cu atât mai îngrijorătoare cu cât participanții la studiu fac parte din categorii sociale cu o situatie financiară bună și care nu fumează excesiv și nici nu sunt obezi. Aceștia sunt doi factori puternici care diminuează calitatea spermei, așa cum apreciază cercetătorii. În eșantionul de 26.609 de indivizi, aproape toți participanții la studiu au relații cu femei și au consultat centre de asistență medicală pentru reproducere.
Chiar și așa, studiul arată că la francezii analizați, concentrația spermatică rămâne peste nivelul minim al fertilității dat de OMS (peste 15 milioane/ml), precizează dr. Joelle Le Moal, epidemiologist al Institutului Francez și co-autor al studiului. Oamenii de știință preocupați de acest subiect au mai adăugat faptul că reducerea poate fi pusă și pe seama schimbărilor de mediu, a condițiilor socio-economice sau comportamentale.
În orice caz, se impune o analiză serioasă a legăturilor cu mediul, sau a perturbărilor endocrinologice care afectează calitatea spermei la bărbați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu