Spion rus prins în București: Făcea poze la obiective militare NATO și românești / Activitate intensă în județul Tulcea

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a reținut un cetățean român suspectat de trădare și spionaj pentru Rusia.

Începând din 2022, se pare că acesta a fotografiat convoaie militare și obiective importante românești și NATO din municipiul Tulcea, apoi trimitea informațiile prin intermediul diplomaților de la ambasada Rusiei din București.

În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectului, au fost găsite și confiscate dovezi ale activității de spionaj în favoarea Rusiei.

Reținerea a avut loc cu sprijinul serviciilor de informații românești, Direcției Generale de Informații a Apărării și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

„La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, a transmis DIICOT. 


Reținerea spionilor ruși în Europa


Pe 21 mai, Militarnyi a raportat că nouă persoane au fost arestate în Polonia, suspectate că lucrau pentru serviciile speciale rusești și că au comis o serie de acte de sabotaj în țară.

Nouă suspecți au fost arestați și acuzați de participare directă la sabotaj pe teritoriul Poloniei la instrucțiunile serviciilor rusești.

Prim-ministrul polonez a subliniat că cazul privește mai multe țări europene – Lituania, Letonia și Polonia. Prim-ministrul polonez a adăugat că astfel de semnale au venit și din Suedia.

Pe 30 aprilie, s-a raportat că un ofițer german acuzat de spionaj pentru Rusia și-a explicat acțiunile prin teama de un război nuclear.

La procesul din Düsseldorf, căpitanul de 54 de ani al Bundeswehr-ului a recunoscut că a transmis informații militare rușilor.

Mass-media germană nu dezvăluie numele soldatului, dar notează că acesta era responsabil pentru sistemele de război electronic.

Procuratura federală, citind actul de acuzare, a declarat că scopul ofițerului a fost de a „oferi forțelor armate ruse un avantaj în contextul situației politice actuale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel