Află mai multe detalii despre actul de spionaj de la Bruxelles.
Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor Subcomisiei pentru Apărare să își verifice telefoanele pentru a detecta programe de spionaj, după ce a găsit urme de spionaj pe două dispozitive.
Membrii și personalul din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Camerei au avut telefoanele afectate de instrumente de supraveghere intruzivă, a precizat instituția într-un e-mail intern.
Toți legislatorii din subcomitet au fost sfătuiți să își ducă telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi verificate, potrivit e-mailului, consultat de POLITICO.
Parlamentul European este în alertă maximă pentru atacurile cibernetice și interferențele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.
În decembrie o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituției ”nu a îndeplinit încă standardele industriei” și ”nu este pe deplin în linie cu nivelul de amenințare” reprezentat de hackerii sponsorizați de stat și de alte grupuri de amenințare.
Un membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a mers marți pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de program de spionaj pe telefonul său. Membrul a declarat că nu a fost imediat clar de ce a fost vizat.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat într-un comunicat că ”urmele găsite în două dispozitive” au determinat trimiterea unui e-mail prin care se solicită deputaților să își verifice telefoanele.
”În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de Subcomisia pentru Securitate și Apărare, o atenție sporită este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în declarație.
Noile dezvăluiri vin în urma unor incidente anterioare cu alți membri ai Parlamentului European care au fost ținta unor programe de spionaj. Cercetătorii au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mișcării de independență catalană, printre care se numără și politicieni europeni, au fost infectate cu Pegasus și Candiru. În același an, membrul grec al Parlamentului European și lider al opoziției, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalități politice și publice grecești despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument de spionaj. Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat și ea anterior cu o tentativă de spionaj.
Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru programe de spionaj. Acesta a efectuat ”sute de operațiuni” de când a început programul, conform declarației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News