Spirometrii gratuite pentru bucureşteni, sâmbătă şi duminică. Unde și până la ce oră se pot face

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Bucureştenii au ocazia să facă, astăzi şi mâine, spirometrii gratuite pentru a vedea dacă suferă de astm. 

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Pneumologie cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, care a fost marcată pe 2 mai. Cei interesaţi pot merge astăzi, de la această oră până la 22:00, iar mâine, între 10:00 şi 16:00, în spaţiul amenajat în incinta centrului comercial Sun Plaza din Sectorul 4.

Medicii subliniază că spirometria este metoda cea mai potrivită pentru identificarea astmului, una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice, scrie Rador. Spirometria este o procedură simplă, care se face rapid şi seamănă cu măsurarea alcoolemiei în aerul expirat. Rezultatele se dau pe loc, iar tratamentele inovative disponibile în prezent le permit pacienţilor cu astm să ducă o viaţă normală dacă respectă întocmai recomandările şi prescripţiile medicilor.

Citește și:

Legătura dintre insomnie și astm

Cercetătorii au descoperit că odihna insuficientă alimentează susceptibilitatea genetică la astm, o boală pulmonară potențial fatală. Constatările se bazează pe o analiză a sute de mii de britanici, urmăriți timp de aproape nouă ani, scrie Ziarul de Iași.

"Dovezile noastre arată că atât somnul, cât și factorii genetici joacă un rol important în riscul de astm", scrie autorul principal, profesorul Fuzhong Xue, de la Universitatea Shandong, în revista BMJ Open Respiratory Research.

"O combinație de somn de slabă calitate cu o susceptibilitate genetică ridicată ar duce la un risc de peste două ori mai mare în comparație cu o combinație cu risc scăzut", a adăugat cercetătorul.

Depistarea și tratarea timpurie a tulburărilor de somn ar putea reduce riscul cu mai mult de o treime, arată rezultatele studiului.

Un somn sănătos ar putea reduce cu 37% riscul de astm

O analiză suplimentară a arătat că un tipar de somn sănătos ar putea reduce cu 37% riscul de astm la persoanele cu susceptibilitate genetică ridicată  – sugerând că "un tipar de somn sănătos ar fi benefic pentru controlul incidenței astmului, indiferent de condițiile genetice", susțin autorii studiului.

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite, aproximativ unul din trei adulți americani spune că nu se odihnește sau nu doarme suficient.

Prof. Xue și echipa au analizat 455.405 membri ai UK Biobank, o vastă bază de date care deține informații despre ADN-ul și sănătatea acestora.

Participanții au avut cu toții vârste cuprinse între 38 și 73 de ani când s-au înscris între 2006 și 2010.

Ei au  fost întrebați despre durata somnului, insomnie, sforăit, somnolență excesivă în timpul zilei și dacă se identificau ca fiind o "persoană matinală” sau o "bufniță de noapte".

Image by stefamerpik on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel