Cum alegem un spital, cum ştim că acest spital este la un standard corespunzător? Sunt probleme de care se ocupă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, al cărui director, profesorul Vasile Cepoi, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.
Pentru a lămuri ce înseamnă această Autoritate, jurnalistul Val Vâlcu a precizat:
"Ce înseamnă aceasta? Practic, este vorba despre noi. Cum alegem un spital, cum ştim că acest spital este la un standard corespunzător. N-avem cunoştinţe medicale, nu ştim dacă un cabinet, un ambulatoriu, un dispensar, o policlinică face cu adevărat lucrurile pe care pretinde că le face sau ne păcăleşte cu design-ul, cu reclama şi, de fapt, înăuntru nu primim ceea ce plătim, într-o formă sau alta, cu toţii. Publicul este mai puţin informat, n-are cum să facă şase ani de facultate pentru a şti să aprecieze calitatea unui serviciu medical primit, de aceea autoritatea naţională - sau locală - intervine şi, prin diverse mecanisme, evaluează. Să spunem simplu, ca la hoteluri: se acordă stele.
Profesor Vasile Cepoi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS): "Avem nişte categorii de calitate după care se face această clasificare, care are scop stimulativ, pe de o parte, dar este şi un mecanism de informare a pacienţilor, a populaţiei, cu privire la siguranţa actului medical pe care îl vor primi într-o unitate medicală şi la eficacitatea actului medical, la rezultatele obţinute în urma asistenţei medicale primite într-o unitate sanitară."
DC NEWS: Dacă e să ne luăm după discursul public, după comentariile de pe facebook "Dom'le, nu s-a schimbat nimic în România; spitalele sunt vai de capul lor; sunt cele mai proaste spitale; cele mai murdare; cele mai...". Ca profesionist, puteţi să ne spuneţi ce s-a schimbat în spitalele din România?
Prof. Vasile Cepoi: "S-au schimbat multe înainte de Sistemul de Management al Calităţii; principala reformă a fost introducere sistemului de Asigurări de Sănătate, când lucrurile au început să se schimbe, iar cine are memorie suficient de bună îşi aminteşte că în '99, când a început Sistemul de Asigurări de Sănătate, nu ştiu dacă era un computer tomograf în România, sau două, despre RMN-uri se vorbea că există, iar despre PET/CT se auzise. Deci, dacă vorbim de dezvoltarea tehnologică a spitalelor... e de necontestat evoluţia. Este fantastică! Într-o mare majoritate a spitalelor s-a îmbunătăţit inclusiv organizarea activităţii. Avem spitale care au un nivel de acreditare de 95-96% de conformitate cu standardele de la ora actuală."
DC NEWS: Standardele... Cum sunt faţă de Occident?
Prof. Vasile Cepoi: "Sunt la nivelul internaţional. Sunt acreditate de ISQua."
DC NEWS: Deci avem spitale care sunt 95% din AKH (spitalul AKH Viena, Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien - n.r.).
Prof. Vasile Cepoi: "Eu nu ştiu dacă AKH are 95% din standarde, pentru că - nu bârfim AKH-ul - dar sunt date care arată că nu totdeauna pacienţii care ajung acolo sunt mulţumiţi de ce li se întâmplă. Dar sunt spitale în România care au acest nivel acum! Asta înseamnă că nişte lucruri s-au întâmplat. De exemplu, în primul ciclu de acreditare noi am reuşit să determinâm spitalele să-şi organizeze Asistenţa Medicală de Urgenţă. Adică pentru pacientul internat. Constatarea noastră era: dacă un pacient suferă o situaţie de urgenţă în perioada internării şi este singur într-un salon, undeva, probabilitatea de intervenţie era mai mică decât dacă i se întâmpla acasă! Acasă era cineva şi anunţa 112. În spital nu era nimeni. Şi atunci, echipele noastre de evaluare fac o simulare a unei astfel de urgenţe şi cronometrează cine vine, în cât timp vine, cu ce vine, în cât timp poate interveni şi, în urma acestor evaluări, acestor simulări, am constatat că s-a îmbunătăţit pe parcurs timpul de intervenţie şi calitatea intervenţiei. Pentru că toată lumea s-a informat că trebuie făcute lucrurile astea."
Puteţi să ascultaţi interviul acordat pentru DC News de preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), prof. Vasile Cepoi, în clipul de mai jos:
VIDEO interviu DC News
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu