Pe măsură ce locuitorii din Gaza se pregătesc pentru o posibilă intervenție terestră israeliană, după zile de bombardamente intense, în răspuns la atacul grupului militant palestinian Hamas, oficialul Ministerului Sănătății, Ashraf Al-Qidra, se întreabă cum vor face față spitalele, transmite Reuters.
Medicii se străduiesc să ajute un număr tot mai mare de pacienți, printre care copii răniți în atacurile aeriene, în spitale supraaglomerate care se confruntă cu lipsa de medicamente și energie din cauza blocadei. Medicii spun că doar cazurile cele mai grave primesc intervenții chirurgicale din cauza lipsei de resurse.
Conform Biroului umanitar al ONU (OCHA), spitalele din fâșia Gaza dispun de rezerve de energie pentru încă 24 de ore, ceea ce pune în pericol mii de pacienți.
Până în prezent, cel puțin 2.750 de palestinieni au fost uciși și 9.700 au fost răniți de la data de 7 octombrie, conform Ministerului Sănătății. Alți 1.000 de oameni sunt dați dispăruți și se presupune că se află sub dărâmături.
Qidra îndeamnă oamenii să meargă la spitalul Shifa, cel mai mare dintre cele 13 unități medicale publice din teritoriu, pentru a dona sânge.
"În cazul în care spitalul încetează să funcționeze, întreaga lume va fi responsabilă pentru viețile a sute și mii de pacienți care depind de serviciile noastre, mai ales de la Shifa", a subliniat Qidra.
Shifa deserveste întreaga Fâșie Gaza, dar în mod direct pe cei aproximativ 800.000 de locuitori din Gaza City.
Israelul desfășoară cele mai puternice atacuri aeriene din istorie și este așteptat să lanseze o intervenție terestră în Gaza, care este una dintre cele mai dens populate zone din lume, cu 2,3 milioane de oameni.
Israelul a jurat să distrugă Hamas ca răspuns la un atac efectuat de luptătorii săi în orașele israeliene acum nouă zile, în care militanții au împușcat bărbați, femei și copii și au luat ostatici, în cel mai grav atac asupra civililor din istoria țării.
Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în atacul surpriză, iar imaginile șocante filmate cu telefoanele mobile și rapoartele de la serviciile medicale de urgență au scos la iveală atrocități comise în orașele și kibbutzurile cucerite.
Unii palestinieni au fugit din casele lor din Gaza City după ce armata israeliană i-a avertizat să se îndrepte spre sud.
Cu toate acestea, unii oameni spun că au fost în pericol din cauza atacurilor aeriene israeliene în timpul călătoriei, iar alții se întorc la nord din cauza insecurității și a lipsei de locuri de ședere în sud, care devine din ce în ce mai aglomerat.
Armata israeliană nu a fost disponibilă pentru comentarii către Reuters.
Palestinienii din Gaza susțin că campania de bombardamente a Israelului din timpul nopții a fost cea mai intensă de când au început atacurile de răspuns. Atacurile aeriene au fost deosebit de intense în Gaza City, unde se află două dintre cele mai mari spitale ale orașului, au afirmat aceștia.
Saeed Al-Abdala se afla pe un pat de spital conectat la un aparat de dializă. A reușit să scape de bombardamentul de la el de acasă din Khan Younis.
"Fac dializă renală, iar acest proces este foarte dificil, suferim mult. Avem de suferit din cauza transportului și al deplasării", a spus el.
"Și acum suntem în mijlocul războiului, războiul este distrugere, moarte și tortură. Suntem evacuați din casele noastre. Situația asta e atât de grea."
La Spitalul Nasser din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, ambulanțele continuă să aducă victime, iar pacienții cu boli cronice se confruntă cu amenințarea defecțiunilor dispozitivelor medicale.
"Avem 220 de pacienți cu probleme renale. Jumătate dintre dispozitive se vor defecta în această noapte și nu vom putea face dializă pentru toți", a declarat doctorul Mohammed Zaqout. "Asta este o catastrofă umanitară."
Nahed Al-Khuzundar, un pacient cu probleme renale care a fost nevoit să fugă cu familia din Gaza City la Khan Younis, a spus că ar trebui să facă trei ședințe de dializă pe săptămână, dar până acum nu a primit nicio sesiune.
"Picioarele mele au început să se umfle, mă simt sufocat și am nevoie urgentă de dializă", a spus Khuzundar pentru Reuters, în timp ce aștepta în fața departamentului de nefrologie al spitalului Khan Younis, unde au sosit zeci de răniți și trupurile celor decedați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu