Spitalul Bagdasar - Arseni are doar 300 de lei pentru toată luna decembrie: Vom mai funcţiona - estimăm - zece zile/ CNAS sistează toate plățile: întregul sistem va fi afectat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Spitalul Bagdasar - Arseni și Institutul Marius Nasta se află într-un blocaj financiar.

UPDATE: 

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor sista din 12 noiembrie plăţile către spitale şi furnizorii de servicii, au informat, joi, reprezentanţii BNS.

"Începând cu data de 12 noiembrie 2023, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Naţional Sindical, aflaţi în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii", se arată într-o informare a BNS.

De altfel, angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate au protestat, joi, alături de colegii lor din Casa Naţională de Sănătate, în faţa sediului CNAS. Prezent la protest, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a avertizat că vor fi întârzieri foarte mari la plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa de Asigurări.

"Vor fi întârzieri foarte mari în plata serviciilor entităţilor contractante cu Casa. Discutăm de spitale publice, private, discutăm de lanţuri de farmacii, discutăm de firme care vor să-şi recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci, întregul sistem va fi afectat. În câteva zile, oamenii din spitale, angajaţii din toate spitalele din România, se vor duce la bancomate şi vor vedea că nu le-au fost alimentate cardurile pentru că oamenii ăştia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată. Gândiţi-vă că au nişte salarii din 2018, nu a mai crescut cu un leu leafa, muncesc de le sar ochii din cap. 2.500 de angajaţi fac munca pentru 4.000 şi nimeni nu vrea să rezolve această problemă, care nu înseamnă un efort care să dea România peste cap, în niciun caz. Banii sunt în bugetul Casei, nu au nevoie de suplimente. (...) O să rămânem aici. Oamenii continuă protestul în toată ţara până când se găseşte o soluţie", a declarat Costin.

UPDATE: 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că sistemul de sănătate are nevoie de finanţare.

"Un spital nu poate funcţiona nici cu 3 milioane de lei. Este nevoie de finanţare şi este nevoie ca toate aceste decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii, în coordonare cu Casa Naţională de Sănătate, să asigure funcţionarea sistemului de sănătate", a spus Ciucă la sediul PNL, întrebat despre faptul că unele spitale din Bucureşti ar fi primit de la CNAS 300 de lei.

"Vom mai funcţiona zece zile cu ce am reuşit să alocăm astăzi"

"Dintr-un necesar de 21 de milioane de lei, avem alocate, în acest moment, 3 milioane 300 de mii de lei, iar pentru luna decembrie avem alocaţi şi prevăzuţi ca resursa bugetară suma de 300 de lei. Adică acele trei hârtii albastre pe care le cunoaştem cu toţii foarte bine. Am făcut memorii prin care am adus la cunoştinţă situaţia existentă - că spitalul este într-un blocaj care nu s-a închis încă. Încă mai funcţionăm pe ce am reuşit să achiziţionăm până acum. Vom mai funcţiona - estimăm - zece zile, de la data prezentă, cu ce am reuşit să alocăm astăzi, dar nu ştim niciodată ce urgențe vin. Calculele pe care le facem acum sunt la linia de plutire şi imediat sub linia de plutire", a spus Andi Nodiț, managerul Sptalului Bagdasar - Arseni, pentru Digi 24.

Într-o situaţie similară este şi Institutul Marius Nasta din Capitală. Bugetul pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav este că, potrivit ordonanţei de reducere a cheltuielilor, managerii nu mai au voie să cheltuiască bani pentru reparaţii, iar în acest spital este nevoie de o astfel de investiţie pentru ca secţia de Terapie Intensivă să poată fi deschisă.

"Mai mult de jumătate din pereţii care sunt acoperiţi de faianţă sunt dărâmaţi, pentru că sunt cu o infrastructură veche, iar noi nu avem fonduri să reparăm. Prin urmare, suntem în punctul în care, probabil, acea zonă de Terapie Intensivă şi bloc operator nu vor putea fi deschise, dacă nu vom găsi sponsorizări", a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta".

"În ultimii 20 de ani, nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva"

"În ultimii 20 de ani, nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva. Cam din trimestrul I a început să apară această criză şi, din păcate, nu s-a ţinut cont, totuşi, că sistemul de sănătate nu este ca investițiile de la primărie sau activităţile administrative. Este un sistem în care, dacă oamenii nu sunt plătiţi, dacă resursele materiale nu sunt asigurate, este vorba de victime, este vorba de genocid", a spus Vasile Barbu, președintele unei asociații de pacienți.

Ciolacu: Nu este un blocaj. Nu mai speriaţi oamenii!

Luna trecută, premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliştii Digi 24 despre cum va rezolva această situaţie gravă din spitale, dar la acel moment premierul era liniştit. "În acest moment, nu este un blocaj. Nu mai speriaţi oamenii!", spunea Marcel Ciolacu.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a cerut Ministerului Finanţelor 4,2 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile din luna noiembrie, dar şi restanțele din luna octombrie. Spitalele supravieţuiesc, de la  o lună la alta, din banii alocați din Fondul de Rezervă, în absenţa unei rectificări bugetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel