Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, în topul naţional la prelevarea de organe

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare se află în topul unităţilor medicale din ţară la categoria prelevare de organe, a precizat, miercuri, instituţia pe pagina sa de Facebook.

Alegeri prezidentiale 2024

Potrivit medicului-şef al secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Stoicovici Adriana, în cursul anului curent, până la data de 12 iunie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare au existat şapte donatori de organe. De asemenea, medicii au recoltat 2 corduri, 6 ficaţi şi 7 perechi de rinichi.

În anul 2019, cel mai tânăr donator a avut 19 ani, iar cel mai vârstnic, 65 de ani. Categoria predominantă de vârstă a fost de 63 - 65 de ani. Majoritatea pacienţilor donatori au fost victime ale unor accidente, dar au existat şi alte cauze - accidente vasculare grave sau comă post resuscitare (anul acesta).

Prelevarea de organe este realizată de echipele de prelevare de la institutele de transplant din Bucureşti şi Cluj-Napoca, împreună cu personalul secţiei ATI şi durează, în medie, 5 ore.

Pentru perioada ianuarie-mai a anilor precedenţi, numărul donatorilor a fost următorul: 2013 - 2 donatori, 2014 - 6 donatori, 2015 - 8 donatori, 2016 - 7 donatori, 2017 - 3 donatori, 2018 - 4 donatori.

Declararea morții cerebrale



Potrivit aceleiaşi surse, declararea morţii cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate şi profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morţii cerebrale presupun mai multe investigaţii de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcţie de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).

"Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică şansă la viaţă este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieţi. Astfel că în spitalul nostru există echipe medicale pregătite pentru aceste activităţi", a declarat managerul interimar al SJU Baia Mare, Vasile Pop.

Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. Conform legislaţiei, în unitatea medicală există un coordonator intraspitalicesc de transplant, Adriana Stoicovici, medic-şef secţie ATI, şi un Key Donation Person (KDP), Andrei Mureşan, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt Victor Bărbuţ, medic specialist ATI, şi Felicia Şerban, medic primar ATI.

Vezi și: Prelevare organe. Spital din România, model

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel