Un număr de 45 de pacienţi cu stenoză aortică au beneficiat, în ultimul an şi jumătate, de procedura de implantare percutană de valvă aortică (TAVI), procedură minim-invazivă, în cadrul secţiei de Cardiologie 2 a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
'Într-un an şi jumătate, de când a început 'Programul naţional de tratament intervenţional al pacienţilor cu stenoză aortică strânsă, declaraţi inoperabili', am făcut 45 de proceduri TAVI. Scopul nostru este de a ajunge la 50 de pacienţi pe an, iar capacitatea spitalului (săli de operaţie, personal: interventionişti, ATI-şti, cardiologi, chirurgi) ne permite să atingem această cifră', afirmă medicul cardiolog intervenţionist Cristian Udroiu.
Potrivit unui comunicat de presă al SUUB, costul unei intervenţii este de aproximativ 120.000 de lei şi este asigurat integral de sistemul public de asigurări de sănătate. 'Procedura se adresează pacienţilor vârstnici, peste 75 de ani, cu stenoză aortică strânsă cu risc chirurgical mare. TAVI constă în implantarea în locul valvei native a unei valve biologice
. Procedura este minim-invazivă şi presupune, aşadar, introducerea unui cateter într-o arteră, în zona inghinală. Cateterul este ghidat spre inimă şi poziţionat în deschiderea valvei aortice. Pe acest cateter se culisează valva nouă, care este premontată pe un balonaş. Balonul este umflat uşor pentru a deschide şi poziţiona noua valvă. Odată valva fixată, balonul este dezumflat şi cateterul este scos', a explicat cardiologul Cristian Udroiu.
Intervenţiile minim-invazive presupun nu doar incizii mici şi dureri mai puţine pentru pacient, dar şi mai puţine zile de spitalizare, pacientul putându-se recupera mai repede şi la scurt timp după intervenţie îşi poate relua activităţile profesionale. 'Echipa inimii', care realizează intervenţii TAVI în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, este coordonată de profesorul Dragoş Vinereanu, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News