Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor, au anunţat luni reprezentanţii Consiliului.
La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 - 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.
Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare.
De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor.
La întrebarea "Ce efecte pozitive asupra activităţii dvs. consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?", 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.
Efecte negative
Printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menţionat creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).
Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului şi blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.
Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci