Spondilită anchilozantă, cifre îngrijorătoare. Principalul mesaj transmis

Trei la sută din populația României suferă de una din cele peste 200 de forme ale bolilor reumatice, iar spondilita anchilozantă este una dintre cele mai întâlnite.  

Afecțiunea implică un proces inflamator la nivelul articulațiilor și coloanei, ce provoacă durere, înțepenire sau chiar deformarea coloanei vertebrale, cu implicații severe la nivel psihosocial și în viața de zi cu zi a pacienților.

Diagnosticarea timpurie este extrem de importantă în cazul durerilor de spate de tip inflamator – acesta este principalul mesaj transmis de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie, în cadrul campaniei Nu-ți întoarce spatele, inițiativă lansată în anul 2015.

În acest sens, inițiatorii campaniei au realizat un material video, care a rulat în cadrul unei selecții de filme din rețeaua de cinematografe Cinema City din țară. Filmul prezintă simptomele care se manifestă frecvent în cazul pacienților cu dureri de spate de tip inflamator, astfel încât spectatorii să afle dacă sunt predispuși sau suferă deja de acest tip de afecțiune.

Chestionar

Această etapă a campaniei a fost însoțită și de o acțiune de încurajare a prezenței la medic încă de la primele simptome, în care oamenii au completat un chestionar de autoevaluare despre durerile de spate și au primit o recomandare de centre medicale specializate pentru a programa o consultație.

Chestionarul este disponibil și publicului larg, pe website-ul campaniei, accesând linkul http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/.

Mesajul central al campaniei 

Campania Nu-ți întoarce spatele este un demers de conștientizare și informare asupra durerilor de spate de tip inflamator. Mesajul central al campaniei este că durerile inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate.

Principalele obiective ale inițiativei sunt creșterea ratei de prezență la medic pentru investigațiile reumatologice și reducerea timpului de stabilire a diagnosticului, în condițiile în care statisticile arată că 1 din 5 adulți suferă de dureri de spate cu o durată mai mare de trei luni, iar procesul de diagnosticare poate dura chiar și 10 ani.

Diagnosticarea timpurie, extrem de importantă   

„Pacienții diagnosticați cu spondilită anchilozantă sau altă formă de afecțiune de tip inflamator în stadiu precoce pot duce în continuare o viață normală dacă urmează tratamentul adecvat prescris de medicul reumatolog și un program constant de mișcare. Însă, mulți pacienți consideră că bolile reumatice sunt boli ale bătrâneții și amână consultarea unui medic specialist, deși simptomele acestora sunt întâlnite într-o măsură importantă și în rândul populației active, tineri și chiar copii. Liga Română contra Reumatismului, cu sprijinul Societății Române de Reumatologie, va continua acțiunile de informare și educare a publicului din cadrul proiectului «Nu-ți întoarce spatele»", a declarat Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

[citeste si]

Spondilita anchilozantă nu se poate vindeca, dar evoluția sa poate fi oprită sau întârziată, cu un tratament adecvat. Cu ajutorul medicației, se poate opri procesul de inflamare, se pot combate durerea și înțepeneala, se poate stimula capacitatea de mișcare și se pot păstra forma și funcția coloanei vertebrale. Pe lângă medicamentație, exercițiul fizic este cel mai recomandat, în fiecare zi. Cu cât durerea de spate este lăsată netratată, cu atât pot apărea leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților zilnice.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel