Sportiv blonav de cancer, păgubit de statul român. Avocatul Poporului s-a autosesizat

Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui sportiv din Brașov, diagnosticat cu cancer, căruia i se refuză decontarea tratamentului efectuat în Franța. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății.

Un sportiv brașovean a prezentat, în 6 ianuarie 2018, pe blogul său, sub titlul „Sistemul medical creat de oameni sănătoși (împotriva cancerului. Ep.15)”, faptul că, în luna octombrie 2017, a solicitat Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, în baza documentelor medicale, să i se deconteze costurile medicale ale tratamentului din Franța, care se ridică la 7.000 de euro. Atletul, diagnosticat, în decembrie 2016, cu o formă rară de cancer (melanom de mucoasă bucală), a urmat în Marsilia un tratament (radiochirurgie) Gama Knife în luna august 2017.

CJAS Brașov: „Biletul nu este în format unicat"

Odată întors în România, în urma solicitării sale de decontare, CJAS Brașov a concluzionat că biletul de trimitere al pacientului nu este în format unicat – format care, potrivit susținerilor sportivului, este solicitat pentru tratamentul în România și nu pentru cel din străinătate. Astfel, potrivit celor menționate de către cetățeanul brașovean, „Revenind la trimiterea unicat, deși am toate documentele care atestă că am fost acolo și spitalul de acolo atestă asta prin biletul de ieșire din spital, cei de la C.A.S. se ascund după niște hotărâri de guvern și ordine care nu țin deloc cont de urgența unui caz sau a unei situații, plus că sună de tot râsul să îmi ceri o trimitere unicat și să mă intrebi de ce nu mi-a dat medicul oncolog așa ceva, păi e simplu în Franța nu dau doi bani pe ea, iar în România nu aveam unde să merg deci să mi-o dea să ce??”. Pe același subiect, sportivul brașovean scria pe blog și pe rețeaua de socializare Facebook, în decembrie 2017:„am depus în octombrie dosarul la CAS Brasov, de unde după o lună mi s-a spus ca lipsesc niște hârtii, ok am zis, am trimis hârtiile după încă două săptămâni, mai primesc un mail … știți mai lipsește o hârtie… pe bune? cam asta e țara în care trăim noi cu birocrația care nu așteaptă deloc în cazul bolnavilor de cancer, aștept din nou un răspuns din partea CAS Brasov, care mi se pare mie că trag de timp”.


Avocatul Poporului, clarificare


Avocatul Poporului precizează că, potrivit art.1 din Normele metodologice privind asistența medicală transfrontalieră, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.304/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru anumite tipuri de asistență medicală (pentru PET-CT în regim ambulatoriu), este necesară o aprobare prealabilă, și anume, biletul de trimitere însoţit de decizia de aprobare emisă de comisia de experţi de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În dreptul european, Directiva 2011/24/UE, din 9 martie 2011, privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere reglementează modul în care se efectuează, de către statul afiliat, rambursarea costurilor suportate de către pacient cu asistența medicală transfrontalieră, inclusiv asistența medicală care poate face obiectul autorizării prealabile, dar și procedurile administrative privind asistența medicală transfrontalieră. Astfel, art.9 din aceeași directivă reglementază faptul că „statele membre stabilesc termene rezonabile până la care cererile referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră trebuie să fie prelucrate şi acestea sunt făcute publice în prealabil. La analizarea cererilor referitoare la asistenţa medicală transfrontalieră, statele membre ţin seama de:

a) starea patologică specifică;

b) gradul de urgenţă şi circumstanţele individuale”.

De asemenea, statele membre garantează faptul că toate deciziile individuale privind recurgerea la asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea costurilor asistenţei medicale acordate într-un alt stat membru sunt motivate corespunzător şi sunt supuse, de la caz la caz, reexaminării şi pot fi, de asemenea, contestate în justiţie, incluzând prevederea de măsuri provizorii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel