Sportiva ugandeză Rebecca Cheptegei, care a murit după ce fostul ei iubit i-ar fi dat foc, va fi onorată la Paris

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Va fi onorată la Paris sportiva ugandeză Rebecca Cheptegei.

Un centru sportiv din Paris va purta numele sportivei olimpice ugandeze Rebecca Cheptegei, care a murit după ce fostul ei iubit i-ar fi dat foc, a anunțat primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo.

Sportiva, în vârstă de 33 de ani, a murit joi cu arsuri grave după ce fostul său partener ar fi stropit-o cu benzină și i-ar fi dat foc duminică în fața casei sale din nord-vestul Kenyei.

Poliția din vestul Kenyei a declarat pentru BBC că tratează moartea lui Cheptegei ca pe o crimă.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că dedicarea unui loc sportiv în numele sportivei Cheptegei ar ajuta ca ”memoria și povestea ei să rămână printre noi”.

Cheptegei a concurat la maratonul olimpic de la Paris, clasându-se pe locul 44 cu un timp de două ore, 32 de minute și 14 secunde.

Hidalgo a declarat reporterilor că alergătoarea „ne-a uimit” la Jocurile Olimpice din capitala Franței, adăugând că „Parisul nu o va uita”.

„Am văzut-o. Frumusețea, puterea, libertatea ei și, după toate probabilitățile, frumusețea, puterea și libertatea ei au fost intolerabile pentru persoana care a comis această crimă.

”Amintirea și povestea ei să rămână printre noi”

Îi vom dedica un spațiu sportiv, astfel încât amintirea și povestea ei să rămână printre noi și să contribuie la transmiterea mesajului de egalitate, care este un mesaj transmis de Jocurile Olimpice și Paralimpice”, a spus Hidalgo.

Joan Chelimo, o colegă atletă a lui Cheptegei, a declarat că femeile trebuie să „se unească” în urma incidentului.

„Am cunoscut-o pe Rebecca ca persoană: am fost împreună la Jocurile Olimpice de la Paris. A fost mamă, a muncit din greu pentru a fi la Jocurile Olimpice. Ea era întreținătoarea familiei și vă puteți imagina că alte fete o admirau”, a declarat ea pentru BBC.

Chelimo a adăugat: „Încă sperăm, și încercăm să sperăm, că autorii vor fi trași la răspundere pentru faptele lor”.

La vârsta de 19 ani, Cheptegei a reprezentat Uganda pentru prima dată într-o cursă sub 20 de ani la Campionatul Mondial de Cros din 2010 și ulterior a făcut tranziția la cursele mai lungi, debutând la maraton în 2021.

A doua cea mai rapidă femeie ugandeză

Ea a înregistrat un record personal de două ore, 22 de minute și 47 de secunde în anul următor, devenind a doua cea mai rapidă femeie ugandeză din toate timpurile.

Cheptegei a reușit să își întrețină familia cu veniturile obținute din alergare.

Chelimo a declarat că ea crede că unii bărbați se simt „intimidați” de atletele care „depășesc normele tradiționale conform cărora bărbații oferă totul”.

„Ele devin mai stabile din punct de vedere financiar, devin mai independente și cred că foștilor lor parteneri nu le place faptul că devenim independente, ne ridicăm vocea mai mult”, a mai transmis Chelimo.

Un raport depus de un administrator local susținea că atleta și fostul ei partener se certau pentru o bucată de pământ.

Atacurile asupra femeilor au devenit o preocupare majoră în Kenya. În 2022, cel puțin 34% dintre femei au declarat că au fost supuse violenței fizice, potrivit unui sondaj național.

„Trebuie să se facă mai mult. Sperăm cu adevărat că acum este un alt semnal de alarmă și că ne vom uni”, a declarat Chelimo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel