Atleţii antrenorului suspendat Alberto Salazar, trataţi în cadrul proiectului de antrenament Nike, erau "cobai" care nu ştiau că sunt dopaţi, a afirmat preşedintele Agenţiei americane antidoping (USADA), Travis Tygart, citat de AFP.
"Trebuie să înţelegeţi că sportivii nu aveau nicio idee despre ce ceea ce li se dădea. Ei nu ştiau dozele sau dacă este ceea ce primeau este permis sau interzis", a spus Tygart într-un interviu difuzat de postul german de televiziune ZDF.
"Niciun atlet aflat în prezent la Campionatele Mondiale de la Doha nu este implicat", a ţinut însă să asigure conducătorul USADA.
Sportivii "erau trimişi la medic şi li se spunea că trebuie să-l asculte, să aibă încredere în el", a continuat Tygart, intervievat după scandalul provocat de suspendarea lui Salazar, responsabilul Nike Oregon Project (NOP), un program de antrenament susţinut de cunoscutul producător american de echipament sportiv.
Compania Nike, a cărei cifră de afaceri se ridică la 10 miliarde de dolari, a venit în sprijinul lui Salazar, suspendat patru ani de USADA pentru "organizarea şi incitarea la o conduită dopantă interzisă".
Chestionat în legătură cu responsabiliatea Nike, Tygat a fost clar: "Sper că Nike va trata acest lucru ca pe un semnal de alarmă. Ei nu mai au dreptul să găsească scuze, trebuie să admită că experienţele au fost efectuate pe atleţi în numele lor şi în centrul lor de antrenament şi că a fost numai rău. Nike trebuia să-i susţină pe aceşti sportivi, să-i compenseze şi să arate că această practică de a folosi sportivi ca animalele de laborator a fost proastă şi nu ar trebui repetată niciodată. Cei de la Nike ar putea folosi acest lucru pentru a arăta că susţin un sport curat".
Antrenorul american, cunoscut la nivel mondial, "nu a dat nicio şansă sportivilor săi de a refuza medicamente sau metode interzise pe care el sau medicul său Jeffrey Brown le prescriau", a mai spus Travis Tygart, adăugând că "Alberto Salazar a făcut experienţe cu testosteron, care sunt ilegale" şi a "a testat testosteronul fără prescripţie medicală" pe elevii săi, "considerând acest lucru drept un experiment ştiinţific".
Testosteronul nu a fost însă singurul produs interzis, Salazar testând "şi alte produse dopante periculoase", a mai dezvăluit preşedintele Agenţiei americane antidoping.
Conform acestuia, zece atleţi asociaţi cu programul NOP între 2010 şi 2014 s-au adresat din proprie iniţiativă agenţiei. "Sportivii au venit să ne vadă şi ne vadă şi ne-au spus: 'noi nu ştim dacă este autorizat, puteţi să anchetaţi şi să verficaţi'. Toţi ne-au pus la dispoziţie datele lor medicale şi am descoperit că acestea eru falsificate, fiind adăugate informaţii false, după ce noi le-am cerut în mod oficial. Întregul anturaj al NOP a încercat să ascundă toate aceste lucruri, care nu au fost nici transparente şi nici deschise", a conchis Travis Tygart.
AGERPRES
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News