Nutriţionistul Şerban Damian a vorbit despre importanţa activităţii fizice atunci când vrem să pierdem în greutate. În plus, specialistul a vorbit şi despre schimbările survenite în pandemie.
Publicitate
"Poţi slăbi fără prea mult efort?", a fost întrebat medicul nutriţionist Şerban Damian.
"O să dezamăgesc din start. Nu există nicio formulă miraculoasă, doar principii, răbdare, perseverenţă şi să faci ce e corect. Să creezi, practic, acel deficit caloric care aduce nevoia organismului de a consuma din surplusul de grăsime. Abdomenul cu pătrăţele e dictat genetic, nu toată lumea e făcută pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că e o problemă. Important e să ai o compoziţie corporală optimă, pentru că asta înseamnă riscuri mai mici de îmbolnăvire. Dacă ţi-ai propus să scazi procentul de grăsime, trebuie să faci modificări mai serioase în ceea ce priveşte alimentaţia. Se completează cu partea sportivă, pentru că, pe de o parte, sportul este o activitatea consumatoare de energie, deci presupune metabolizarea grăsimii. Iar ca să reliefezi grupele musculare, nu poţi sta pe canapea, trebuie să mergi la sală sau să faci sporturi diferite. Genetica dictează o mare parte din reuşită, dar sunt şi aceste modificări în ceea ce priveşte alimentaţia şi sportul, astfel încât să ajungi la o formă dorită", a declarat dr. Şerban Damian.
"Pentru mine, e de mirare de ce această perioadă i-a predispus pe mulţi să devină mai sedentari. Exceptând perioada în care am stat închişi în casă, ulterior s-a putut ieşi pentru mişcare outdoor. Nu te oprea nimeni. Sălile, cu intermitenţă, au fost deschise. Într-adevăr, a existat temerea contaminării, dar cred că pentru mulţi a fost o scuză şi s-au lăsat pe tânjală, ceea ce s-a cunoscut. O perioadă de sedentarism lasă urmări asupra articulaţiilor, asupra aparatului cardio-vascular, asupra psihicului. Activitatea fizică făcută constant îţi menţine un tonus psihic mult mai bun, îţi dă vivacitate, dorinţă de a performa, de a fi orientat spre lucruri sănătoase.
În ceea ce priveşte alimentaţia, depinde la ce nivel discutăm. Un sportiv de performanţă are o dietă diferită faţă de un om obişnuit. Diferenţele sunt cantitative, în principal. În sporturile de anduranţă, volumul de antrenament e mare, iar nevoile energetice sunt crescute. La ciclişti, nevoile pot fi de două-trei ori mai mari decât la un om normal. Depinde şi de sursele de unde provine energia, de ritmicitatea meselor, de compoziţia meselor în proximitatea antrenamentelor. La sportivi e important să mănânce aproape de antrenament, înainte şi după, ca nutrienţii să intre în fluxul sanguin şi să meargă la muşchi. Nevoile de hidratare sunt mai mari. Sportivii trebuie să îşi aleagă alimente curate, neprocesate, organismul lor trebuie să fie performant. Nu pot mânca junk-food şi apoi să viseze că merg la Olimpiadă", a declarat dr. Şerban Damian la interviurile Spectacola şi DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu