Audierile de la Parlament ale candidaților la funcția de ministru în Cabinetul Ludovic Orban au continuat joi, iar Ionuț Stroe, propus ca ministru al Tineretului și Sportului, și-a prezentat prioritățile.
Publicitate
Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor în faţa Comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat că îşi propune o nouă Lege a Sportului şi deblocarea Legii Tineretului aflată de un an în Parlament.
"Îmi doresc să pornim o dezbatere sinceră privind modificarea Legii Sportului sau, de ce nu, să luăm în calcul o nouă Lege a Sportului. Noua lege ar putea avea un cadru unitar pentru finanţări, un regim special al sponsorizărilor, astfel încât companiile să poată aduce bani în sport, precum şi posibilitatea bugetării multianuale, necesară activităţii sportive. În ceea ce priveşte tineretul, ne propunem deblocarea Legii Tineretului, care acum este în Parlament. Această lege ar clarifica mult mai bine obligaţiile pe care le au instituţiile centrale şi locale faţă de tineri. Ea se află de un an de zile în Parlament şi se ştie unde s-au împotmolit lucrurile. De asemenea, ne dorim o descentralizare a competenţelor în zona tineretului şi sportului către autorităţile locale. Legea descentralizării se află acum pe traseul ministerial şi mi-aş dori să o finalizăm în acest an. Avem o infrastructură care poate fi mult mai bine pusă în valoare la nivel local", a spus Stroe.
"Vreau la finalul acestui mandat ca MTS să nu mai aibă doar rolul unui simplu administrator, vreau ca acest minister să înceapă o politică de stat în domeniul tineretului şi sportului în adevăratul sens al cuvântului. Atenţie, nu politizare, ci politică de stat. Există un bagaj de probleme nerezolvate de ani de zile la minister în acest moment. Au fost multe strategii, dar, din păcate, au fost uitate prin sertare, iar acest mod de lucru ar trebui să fie schimbat. Sunt conştient că acest mandat este unul limitat, dar e nevoie să schimbăm paradigma, poate nu neapărat pentru anul pe care îl mai avem până la alegeri, ci pentru viitor. În România există încă oameni care se întreabă de ce statul dă bani la Tineret şi Sport. Răspunsul este că prin aceste activităţi obţinem un beneficiul social cert, ele fac parte integrantă din procesul de formare a viitorilor adulţi. Şi mă refer nu la performanţa sportivă, pentru că aceea este excelenţă în sport, ci la educaţie, sănătate şi formare civică. Americanii au spus că 1 dolar investit în sport îţi economiseşte 3 dolari în serviciile de sănătate. Deci cred cu tărie că activitatea MTS trebuie să fie regândită şi să facem o analiză şi o definire a beneficiului social pe care vrem să-l obţinem din aceste activităţi", a adăugat ministrul desemnat.
Ionuţ Stroe a menţionat că unele dintre proiectele aflate pe agenda MTS sunt într-o uşoară întârziere şi a cerut ca în activitatea ministerului său să nu fie amestecată competiţia politică.
"Sunt anumite lucruri esenţiale care trebuie atinse, iar acestea sunt: proceduri clare în toate activităţile, mai ales în cele de finanţare, obiective concrete şi bine definite, transparenţă, integritate şi, nu în ultimul rând, un parteneriat permanent cu beneficiarii, mă refer la tineri şi sportivi. Mandatul meu se va desfăşura sub urgenţa unor proiecte majore pe care suntem obligaţi să le ducem la bun sfârşit. Unele dintre ele s-au aflat într-o uşoară întârziere. Există semnale din zona bugetară că am putea avea ceva temeri că marile proiecte de pe agenda MTS ar putea avea de suferit, dar sunt sigur că putem evita acest lucru. În sport şi tineret nu trebuie amestecată competiţia politică", a explicat Stroe.
Acesta a menţionat că priorităţile MTS sunt organizarea EURO 2020 la Bucureşti şi pregătirea şi participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.
"Priorităţile MTS în opinia mea sunt în primul rând organizarea Campionatului European de fotbal din 2020, cel mai important eveniment pe care l-a găzduit România, unul important pentru prestigiul şi imaginea acestei ţări. Prima mare urgenţă este finalizarea obiectivelor asumate de Guvern şi voi încerca să accelerez procesul de realizare a acestor investiţii. Angajamentul şi obligaţiile Guvernului în domeniul sportului cuprind realizarea a 4 stadioane pentru antrenamentele echipelor participante la EURO 2020, realizarea a 150 de baze sportive mari care cuprind 300 de terenuri de sport şi 100 de terenuri şcolare mici, asta pentru a ne asigura că fenomenul fotbalistic se dezvoltă şi ulterior EURO 2020. Stadiul lucrărilor nu este unul îmbucurător, din păcate se lucrează doar la 3 din cele 4 stadioane. Datoria noastră este să accelerăm stadiul lucrărilor", a precizat el.
"Cel de-al doilea mare obiectiv al nostru este legat de pregătirea şi participarea României la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Este a doua mare urgenţă şi ea ţine într-o mare măsură de finanţare. Avem obligaţia de asigura bugetul care să fie şi suficient şi să vină la timp pentru participarea sportivilor la competiţiile de calificare. De aceea vom avea o comunicare permanentă cu COSR şi cu federaţiile. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a avea în timp fonduri necesare chiar din luna ianuarie. Nimeni nu trebuie să îşi permită vreodată să pună în pericol participarea sportivilor la Jocurile Olimpice după atâta muncă şi antrenament", a mai spus ministrul desemnat.
Deputatul Marian Ionuţ Stroe, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea Comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor şi Senat.
Decizia a fost luată cu 18 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 8 abţineri.
La audieri au participat, premierul desemnat Ludovic Orban şi Raluca Turcan, nominalizată pentru funcţia de vicepremier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu