Sprijinul Franței rămâne neschimbat cu privire la aderarea României la Schengen, anunță ambasadorul francez la București într-o întâlnire cu ministrul Cătălin Predoiu

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol mai multe despre întrevederea dintre E.S. Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze la București, și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Ministrul Cătălin Predoiu a avut o întâlnire cu E.S. Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze la București. În cadrul acestei întrevederi ministrul Predoiu a adresat felicitări pentru organizarea Jocurilor Olimpice și a celor Paralimpice, acolo unde Ministerul Afacerilor Interne din România a participat cu ”15 reprezentanți la eforturile comune de asigurare a securității”. În continuare ministru de Interne a adus în discuție măsurile luate la nivel național,”cât și cele convenite cu vecinii imediați și cu Statele Membre UE”, cu privire la migrație. Ambasadorul a precizat că sprijinul Republicii Franceze rămâne neschimbat și că ”România trebuie să fie stat membru Schengen cu drepturi depline”.

„La data de 11 septembrie 2024, la sediul MAI, a avut loc întrevederea domnului Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, cu E.S. domnul Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze la București.
 
În debutul întrevederii, cele două părți au evocat relațiile bilaterale privilegiate de cooperare, devenite deja model de bune practici. Demnitarul român a adresat felicitări pentru organizarea Jocurilor Olimpice și a celor Paralimpice din vara și toamna acestui an, Ministerul Afacerilor Interne din România participând cu 15 reprezentanți la eforturile comune de asigurare a securității celor două evenimente sportive de amploare.

Măsuri cu privire la migrație

În continuare, demnitarul român a amintit măsurile adoptate atât la nivel național, cât și cele convenite cu vecinii imediați și cu Statele Membre UE, ce au avut ca efect o scădere, aproape spre zero, a presiunii migratorii la frontierele României. Aceste măsuri au vizat, în principal, consolidarea cooperării și intensificarea schimbului de informații cu statele din regiune și cu partenerii europeni.

În acest moment, România are în derulare proiecte cu toate țările vecine: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, cu rezultate foarte bune, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experiență, consolidarea schimbului de informații, elaborarea de evaluări de risc. De asemenea, cooperarea cu agențiile europene a avut un rol important în obținerea acestor rezultate semnificative. Pentru perioada următoare, ridicarea controalelor la frontierele interne terestre rămâne cel mai important obiectiv al României, pentru care Ministerul Afacerilor Interne lucrează integrat, în fiecare zi.
 
Ministrul Afacerilor Interne a insistat asupra performantelor MAI în scăderea migrației ilegale la cote minime istorice, confirmat și de barometrul Schengen, precum și de importanța susținerii puternice de către partenerii strategici, între care Franța ocupă un loc privilegiat, a aderării României la Spațiul Schengen cu frontiera terestră cât mai rapid. Măsură care reprezintă nu numai o recunoaștere a meritelor României în protejarea frontierelor Uniunii Europene, dar și un element de consolidare a Spațiului Schengen și securității tuturor statelor membre UE.

Poziția Franței

Ambasadorul Republicii Franceze la București, domnul Nicolas Warnery, a transmis aprecierile sale pentru eforturile importante depuse de autoritățile române în vederea finalizării dosarului Schengen, acestea fiind într-adevăr impresionante. În ceea ce privește sprijinul Republicii Franceze, acesta rămâne unul neschimbat. În opinia partenerului de cooperare, România trebuie să fie stat membru Schengen cu drepturi depline.
 
În încheiere, cele două părți au convenit menținerea dialogului la un nivel ridicat în vederea dezvoltării cooperării de profil în arii de interes comun”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel