Sprijinul oferit de SUA în negocierile pentru aderarea României la Schengen: Discuții cruciale purtate de reprezentanții Washington-ului la Viena

De la blocarea neașteptată a aderării României la spațiul Schengen de către Austria, acum un an, diplomații români au depus eforturi constante pentru găsirea unei soluții. 

Acum, că primele succese se fac resimțite, Der Standard a trecut în revistă o parte dintre factorii care au stat la baza flexibilizării poziției Vienei.

Austria a anunțat de luni că ar putea fi de acord cu o aderare graduală a României și Bulgariei la zona Schengen, cu anumite condiții. Ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat acest scenariu pentru ziarul Kurier. Guvernul de la Viena a blocat pentru luni de zile această inițiativă, însă acum Olanda, care se opunea doar aderării Bulgariei la Schengen, nu și României, pare dispusă să-și retragă vetoul.

Factorii decisivi pentru această schimbare de atitudine au avut la bază, probabil, discuțiile fostului ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, și a diplomatului american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena. România reprezintă un aliat important al SUA în Europa de Est.

Următorii pași trebuie acum să fie conveniți luni și marți, în cadrul Forumului de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de interne din UE la Brdo, Slovenia. Karner urmează să propună triplarea intervenției Frontex în Bulgaria și o mai mare finanțare europeană pentru infrastructura de protecție a frontierelo, drept condiție.

Granița dintre Bulgaria și România de-a lungul Dunării va fi monitorizată îndeaproape. În plus, România și Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanți de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Cu toate acestea, acest punct încă trebuie negociat, deoarece Bucureștiul este pregătit să primească doar solicitanții de azil care au călătorit prin România, conform Regulamentului Dublin.

Austria și-a argumentat vetoul pentru aderarea la Schengen prin faptul că prea mulți migranți ajung în Austria. În schimb, la București, s-a subliniat că cel mult doi la sută dintre migranți au călătorit prin România, ceilalți prin Serbia și Ungaria.

În București, acum se speră că toate controalele la aeroporturi vor fi eliminate în luna martie și apoi, la toamnă - după alegerile din Austria - și controalele la frontierele naționale terestre. Aceasta este și în interesul companiilor austriece, deoarece pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la frontiere.

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, luni, despre fexibilizarea poziției Austriei în ceea ce privește adrarea României la spațiul Schengen:

„Despre spațiul Schengen parțial mă bucur și cred că și dumneavoastră vă bucurați în egală măsură. Am declanșat, în acest moment, negocieri, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut”, a declarat premierul. Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că din acest moment, fără nicio condiție, poate adera România cu spațiul aerian. Cred că anul viitor, probabil sub președinția Ungariei, vom continua cu spațiul terestru. Ministrul de Interne este la Viena, în momentul acesta, pentru negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovacia, tot la negocieri”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel