Un sondaj a arătat că o soluție negociată pentru încheierea războiului cu Rusia este opțiunea preferată de patru din șapte țări vest europene.
Publicitate
Disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut drastic în Europa de Vest, într-un moment critic pentru țară, sugerează un sondaj, pe măsură ce întoarcerea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă ridică întrebări cu privire la viitorul asistenței militare a SUA pentru Kiev.
Un sondaj realizat în decembrie de YouGov în Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia, Danemarca și Marea Britanie a arătat că dorința publicului de a sprijini Ucraina până la victorie – chiar dacă aceasta ar fi însemnat prelungirea războiului – a scăzut în toate cele șapte țări în ultimul an.
Sprijinul pentru o rezolvare alternativă a conflictului – un sfârșit negociat al luptei, chiar dacă aceasta ar lăsa Rusia în controlul unor părți din Ucraina – a crescut în fiecare țară, iar această opțiune a fost preferată în patru dintre ele, conform sondajului.
A existat nemulțumire față de ideea unei soluții impuse care ar implica cedarea de teritorii Ucrainei către Rusia, dar și o convingere răspândită că noul președinte al SUA va abandona Ucraina după învestitura sa din 20 ianuarie.
Trump s-a lăudat, fără a oferi detalii, că poate încheia războiul „în 24 de ore”, iar trimisul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să călătorească în capitalele europene la începutul lunii ianuarie. Analiștii au exprimat îndoieli că președintele rus, Vladimir Putin, va intra în negocieri pe condiții care să fie acceptabile pentru Kiev.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat victoria lui Trump, în mijlocul exasperării față de strategia de „gestionare a escaladării” a administrației Biden în retragere.
Datele apar la aproape trei ani după invazia pe scară largă a lui Putin și într-un moment critic pentru Ucraina. Anul acesta, Rusia a avansat cu cea mai rapidă viteză de la primăvara anului 2022, când coloanele sale au făcut o încercare nereușită de a cuceri Kievul.
Trupele ruse au cucerit mai multe orașe și localități din regiunea Donbas din est, iar forțele armate ale Ucrainei se luptă să apere așezările urbane în fața lipsei de trupe pe linia frontului și a superiorității militare continue a Rusiei.
Kievul recunoaște că tacticile Kremlinului au fost eficiente, inclusiv utilizarea aviației pentru a viza pozițiile de apărare cu bombe zburătoare, urmate de bombardamente de artilerie și grupuri mici de infanterie. Rusia a fost, de asemenea, abilă în a identifica brigăzile ucrainene mai slabe.
Sondajul a arătat că dorința de a sprijini Ucraina până când va înfrunta Rusia a rămas ridicată în Suedia (50%) și Danemarca (40%), cu Marea Britanie la 36%, dar aceste procente au scăzut cu până la 14 puncte față de datele din ianuarie, când erau 57%, 51% și, respectiv, 50%.
În aceeași perioadă, procentele celor care preferau o pace negociată au crescut la 55% față de 45% în Italia, 46% (38%) în Spania, 43% (35%) în Franța și 45% (38%) în Germania, înregistrându-se scăderi corespunzătoare ale disponibilității de a sprijini Ucraina până la victorie.
Nu era clar dacă schimbarea reflectă un interes în scădere sau o oboseală crescândă. În Franța, Germania și Suedia, proporțiile celor care își doresc victoria Ucrainei – și care contează pe acest lucru – au rămas stabile din începutul anului 2023, deși au scăzut în alte părți.
La mai puțin de o lună de la revenirea lui Trump, majoritățile din aproape toate țările, cu excepția uneia, considerau că este probabil ca președintele ales al SUA să oprească sprijinul pentru Ucraina: 62% dintre germani, 60% dintre spanioli, 56% dintre britanici, 52% dintre francezi și 48% dintre italieni.
Ei erau mai puțin siguri dacă Trump va retrage Statele Unite din alianța de apărare NATO, cu danezii, germanii, italienii, spaniolii și suedezii fiind mai înclinați să creadă că acest lucru nu se va întâmpla, în timp ce britanicii și francezii erau împărțiți în mod egal.
Oamenii erau, de asemenea, împărțiți în privința modului în care ar reacționa la o soluție de pace ce ar lăsa Rusia să controleze cel puțin câteva părți din Ucraina pe care le-a anexat ilegal de la invazia din februarie 2022, așa cum se presupune că ar putea plănui Trump.
Majoritățile din Suedia (57%), Danemarca (53%) și Marea Britanie (51%), și o minoritate semnificativă (43%) din Spania, au spus că s-ar simți foarte sau destul de negativ față de un astfel de acord, comparativ cu doar 37% în Franța și 31% în Germania și Italia.
Nu este clar cum ar putea fi realizat un acord privind Ucraina. Săptămâna trecută, Putin și-a reafirmat obiectivele maximaliste, inclusiv controlul Rusiei asupra Crimeei și a patru regiuni „anexate” ale Ucrainei, plus demilitarizarea Ucrainei și un drept de veto asupra aderării acesteia la NATO.
Zelenski refuză să cedeze teritorii ocupate Rusiei. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a criticat discuțiile din Occident despre un proces de pace ca fiind prematur, spunând că Ucraina ar trebui să primească ceea ce are nevoie pentru a opri câștigul lui Putin.
Sondajul a arătat că majoritatea europenilor din vest considerau că aliații Ucrainei nu au făcut suficient, atât în ceea ce privește sancțiunile economice împotriva Moscovei, cât și în privința asistenței militare și altor ajutoare pentru Kiev, pentru a preveni ca Rusia să câștige războiul.
Aproximativ 66% dintre danezi, 63% dintre suedezi și spanioli, 59% dintre britanici, 53% dintre germani și italieni și 52% dintre francezi au spus că ajutorul total acordat Ucrainei nu a fost suficient.
Minorități variind de la 29% în Suedia, până la 21% în Marea Britanie și Germania, 14% în Franța și doar 11% în Italia, considerau că guvernul lor ar trebui să crească ajutorul pentru Ucraina, cu proporții mai mari în fiecare țară spunând că ajutorul ar trebui fie menținut, fie redus.
În ceea ce privește măsurile specifice, cum ar fi creșterea sancțiunilor, trimiterea mai multor arme, trimiterea mai multor trupe pentru a sprijini statele membre NATO din estul Europei sau coordonarea loviturilor aeriene împotriva țintelor rusești din Ucraina, sprijinul a fost stabil sau mai scăzut decât înainte.
Întrebați care va fi situația peste un an, puțini europeni din vest considerau că Rusia sau Ucraina vor câștiga, majoritatea crezând că cele două țări vor continua să se lupte sau va fi negociată o pace.
Un acord a fost considerat mai probabil de către cei din Danemarca (47%), Germania (40%), Marea Britanie și Franța (38%) și Italia (36%), în timp ce continuarea luptei a fost văzută ca scenariul mai probabil de către cei din Spania (36%) și Suedia (35%), conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu