Kate Llewellyn-Waters, nutriționistul celebrei emisiuni „You Are What You Eat” de la Channel 5, a dezvăluit care sunt alimentele care nu ar trebui niciodată refrigerate. Aceasta a mai spus că ketchup-ul este unul din produsele care au un gust mai bun dacă sunt ţinute la rece.
Având în vedere că facturile la energie au crescut pe neaşteptate, ar fi timpul să reluăm sortarea şi să vedem ce anume din cumpărăturile noastre trebuie păstrat la frigider şi ce nu. Pentru că, potrivit experţilor în nutriţie, nu tot ce stă la rece are un gust mai bun şi mai proaspăt după. Dimpotrivă, multe se pot altera la temperaturi care nu le priesc. Ţinute la frigider, anumite mâncăruri sau produse chiar şi nedesfăcute sau vidate pot mucegăi, pot prinde mâzgă şi capătă un gust neplăcut mai repede decât dacă ar fi fost depozitate într-o cămară sau pe raft în bucătărie.
Printre alimentele pe care nu trebuie niciodată să le ţii la frigider se regăsesc şi fructele şi legumele, inclusiv kiwi, piersici, castraveți și ardei. Nici cartofii nu se ţin la rece, chiar dacă ai impresia că astfel vor ţine mai mult, nu se vor mai înmuia şi nu vor mai încolţi. Nici lămâile şi lime-ul, merele, perele, prunele şi pepenele verde nu se bagă la frigider. Potrivit DailyMail, tot autoarea cărţii The Immunity Cookbook mai spune că usturoiul şi ceapa nu se ţin, sub nicio formă, în lădiţele de fructe şi legume din frigider. „Gustul este primul care se modifică. Apoi, aspectul şi textura. De exemplu, cartofii dulci se vor întări iar pepenele verde își va pierde culoarea roz strălucitor. Există și unele rădăcinoase, cum ar fi ridichile și dovleceii, care pot fi afectate de temperatura rece a frigiderului și acest lucru le poate face să putrezească – așa că păstrați aceste alimente într-un dulap răcoros și întunecat” spune Kate Llewellyn-Waters.
Aceasta a adăugat: „Cred că aţi văzut deja ce se întâmplă când pui o banană în frigider! Coaja devine maro sau se pătează, şi asta pentru că bananele vin dintr-un climat tropical iar mediul rece nu e înscris "în ADN-ul lor" "Conștientă" că este pe cale s[ se altereze, o banană își va declanșa propriul mecanism de apărare prin eliberarea unei enzime numită PPO în celulele din coajă, care o face să devină maro. Această enzimă este cea care face și mărul să oxideze odată ce l-ai tăiat. Dacă doriți să accelerați coacerea unor fructe ca mere, caise, avocado, roșii, prune, pere, kiwi, pepeni sau piersici, atunci puneți-le lângă o banană coaptă."
"Pâinea ţinută în frigider se va usca, așa că, dacă nu veți mânca pâinea imediat, este de preferat să o înghețați și să scoateți feliile pe măsură ce o consumaţi la masă", a spus nutriționistul. "Dacă intenționați să folosiți pâinea doar pentru toast prăjit, ați putea să o păstrați în frigider, însă congelatorul ar fi o variantă mai bună."
"Dacă păstrați cafeaua în frigider, acest lucru poate influenţa aroma – din cauza condensului – așa că cel mai bine este să o păstrați într-un recipient etanș în dulap și să evitați să o țineți la rece", a spus Kate.
"Uleiul de măsline este un alt produs care nu ar trebui refrigerat", a insistat ea. "Temperatura optimă de păstrare a uleiului de măsline extravirgin este de aproximativ 15°C, care este mai rece decât temperatura camerei, dar mai caldă decât temperatura frigiderului. Dacă răciți uleiul de măsline și temperatura scade, grăsimile cele mai stabile din ulei devin solide, ceea ce lasă moleculele de triacilglicerol instabile în formă lichidă. De asemenea, păstrarea uleiului de măsline în frigider îi poate anula activitatea antioxidantă, atât de benefică pentru sănătate. Uleiurile de nuci și semințe pot ţine mai mult timp atunci când sunt păstrate la frigider, dar este posibil să observați că se solidifică sau arată tulbure.
"Dulcețurile, fructele tartinabile, siropul de arțar, sosurile, cum ar fi sosul de roșii, sosul de soia, hreanul și muștarul, toate ar trebui să fie refrigerate după ce produsul a fost deschis sau parțial folosit", spune una din cele mai avizate voci din America şi din lume în materie de nutriţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu