Mihai Gâdea a anunțat pe surse Antena 3 că vineri urmează să fie publicat un protocol secret.
”Pe site-ul Parchetului și SRI, urmează să fie publicat mâine, la prânz, protocolul din 2009 dintre PÎCCJ și SRI, semnat de Laura Codruța Kovesi și George Maior” a spus Mihai Gâdea, pe surse Antena 3.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat că protocolul de colaborare încheiat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) cu Parchetul General în anul 2009 va fi publicat în cursul zilei de vineri pe site-ul instituţiei, potrivit Agerpres.
Fără surprize
Eu consider că nu veţi avea surprize citind acest protocol, pentru că veţi constata (...) că în acest protocol şi în preambulul său se vorbeşte despre regulile pe care trebuie să le respecte ambele instituţii atunci când aplică legea, se vorbeşte despre drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care trebuie respectate. În acest protocol sunt invocate decizii ale CSAT (...) şi nu cred că veţi găsi ceva ilegal. Dacă cineva, oricare, din ambele părţi, a făcut vreodată, în activitatea sa, ceva ilegal, acest lucru ar trebui, de îndată, să ajungă pe masa procurorilor", a declarat Marincea, într-un interviu difuzat de B1 TV.
El a precizat că, după decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, protocolul de colaborare între SRI şi Parchetul General nu s-a mai aplicat.
Echipele mixte, în ce au constat
Purtătorul de cuvânt al SRI a explicat şi în ce au constat "echipele mixte" care au funcţionat în baza protocolului de colaborare.
"E foarte interesant că termenul de 'echipă mixtă' (...) nu a apărut în 2009, odată cu semnarea acestui protocol, prima oară acest termen a fost folosit într-o hotărâre a CSAT înainte de 2005. (...) Acest termen a născut foarte multe controverse, pentru că foarte mulţi oameni şi-au imaginat că ofiţerii SRI ar fi putut să-şi depăşească atribuţiile. Însă ofiţerii SRI, într-o echipă mixtă, furnizau informaţii, potrivit legii, procurorilor, iar procurorii cu acele informaţii, tot potrivit legii, trebuiau să producă probe, pe care să le furnizeze ulterior instanţelor de judecată", a precizat Marincea.
Motivul protocolului
El a prezentat şi motivul pentru care protocolul încheiat cu Parchetul General, ca şi alte protocoale de colaborare încheiate între SRI şi diferite instituţii ale statului, a fost clasificat.
"Potrivit legii (...), mijloacele şi metodele prin care acţionează Serviciul Român de Informaţii sunt informaţii clasificate. Ori ce să vedeţi, în protocoale, în aceste acorduri bilaterale, se vorbeşte despre mijloace şi metode pe care le foloseşte SRI în general. (...) Nu cred că este în interesul statului român ca mijloacele şi metodele pe care le foloseşte serviciul în acel acord bilateral să fie făcute publice. Din acest motiv sunt clasificate toate", a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu