Sri Lanka este afectată de o raționalizare impusă a energiei electrice, iar protestele izbucnite la adresa acestui fapt au devenit violente, fiind necesară intervenția poliției.
Poliția din Sri Lanka a impus restricții de acces și a dat cu gaze lacrimogene asupra demonstranților care protestau împotriva penuriei accentuate de alimente, combustibili și energiei electrice în fața casei președintelui. Protestatarii agitați au năvălit prin baricadele poliției și au fost acuzați că au incendiat un autobuz joi seară, scrie BBC.
Președintele Gotabhaya Rajapaksa a dat vina pe „elementele extremiste” pentru protestele din apropierea casei sale. Sri Lanka se află în mijlocul unei crize valutare care a paralizat economia.
Țara se confruntă cu întreruperi de curent de 13 ore, cu lipsa de combustibil, alimente esențiale și medicamente, iar furia publicului a atins un nou maxim.
Protestul din fața casei președintelui a început pașnic, dar participanții spun că lucrurile au devenit violente după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și a bătut, de asemenea, oamenii prezenți.
Protestatarii au ripostat împotriva poliției, aruncând cu pietre. Vineri dimineață, poliția a arestat 45 de persoane, deși încă nu au fost făcute acuzații împotriva lor.
Demonstrațiile marchează o schimbare masivă a popularității lui Rajapaksa, care a ajuns la putere cu un câștig majoritar în 2019, promițând stabilitate și o „mână puternică” pentru a conduce țara.
Proud moment. Now you guys shown what is the unity by srilankans.. well done. The protest going on right now in srilanka.#GoHomeRajapaksas #SriLankaEconomicCrisis #lankanlions pic.twitter.com/MTWhXMaATW
— Mohamed jazath (@MohamedJazath) March 31, 2022
Sri Lanka a anunțat, începând de joi, întreruperi de curent de 13 ore la nivel național, iar mai multe spitale au suspendat operațiile de rutină după ce au rămas fără medicamentele esențiale pacienților cronici, pe măsură ce criza economică a insulei aflate în dificultate s-a adâncit, scrie Daily Sabah.
Națiunea cu 22 de milioane de oameni din Asia de Sud se află în cea mai proastă situație economică de la independența obținută în 1948, situație declanșată de o lipsă acută de valută străină pentru a plăti chiar și cele mai esențiale importuri. Citește continuarea articolului AICI: Sri Lanka se confruntă cu un blackout de 13 ore. Spitalele au fost incapacitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci